Naprawdę dobre jedzonko z Food Revolution Day

napary ziołowe

imgresFood Revolution to kampania Jamiego Olivera mająca na celu propagowanie zdrowego i świadomego żywienia. Główną ideą jest przypominanie społeczeństwu sztuki kulinarnej i czerpanie radości z przygotowywania posiłków.

Joanna Kaczmarczyk zorganizowała akcję Food Revolution w Krakowie, ja dołączyłam się z krótką prezentacją na temat picia na co dzień herbatek ziołowych, które wspomagają pracę naszych narządów wewnętrznych oraz poprawiają nam humor. Akcja cieszyła się sporym zainteresowaniem firm i inicjatyw lokalnych. Sponsorami byli:

Wawelska Kooperatywa Spożywcza jeśli zależy ci na produktach ekologicznych – możesz mieć do nich tani dostęp – ci z Krakowa, poszukaj ich na FB

Oliwki etc – oferują pyszne oliwki i humusy, poszukaj ich na FB

Poniżej zamieszczam kilka przepisów

sprawdzonych i naprawdę pysznych.

 

Falafele 

falafele

Składniki na 20 sztuk

2 szklanki ugotowanej, osuszonej cieciorki

2-3 ząbki czosnku, posiekanego

1/2 cebuli, posiekanej

4-5 zielone cebulki

2 łyżeczki kminku (ja nie dałam)

sok z połowy cytryny

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

1 łyżka brązowego ryżu/owsianki/mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/3 kubka surowej kaszy +2/3 kubka wody)

1 łyżka sezamu

W mikserze (termomixie) zmiksować cieciorkę, czosnek, cebulę, białe końcówki zielonej cebulki, kminek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Pulsować, aż do uzyskania prawie jednolitej masy. Dodać mąkę, sodę, zmiksować. Przełożyć do dużej miski, dodać ugotowaną kaszę, sezam i zielone częsci cebulki. Wymieszać (najlepiej ręką). Formować falafele (z dwóch łyżek pasty), piec przez ok 20 min w ok 180-200st.

Gotowała Joanna Kaczmarczyk,

przepis pochodzi z http://www.thefirstmess.com

 

Pasztet z soczewicy z żurawiną

pasztet

 

Składniki na małą keksówkę:

  • 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 3/4 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
  2. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

Gotowała Paulina Firak, przepis pochodzi z http://www.jadlonomia.com/

Rady Pauliny:

W zależności od użytego oleju, jego ilość może być mniejsza niż 100ml – np. jeśli daję ryżowy jest to 100ml, jeśli rzepakowy – mniej, ok. 90ml. Da się to zauważyć po konsystencji pasztetu – nie może być bardzo ‘tłusty’. Majeranku, cząbru i gałki muszkatołowej daję więcej niż w przepisie – ok. 2 x więcej. Próbuj surową masę,  a doprawisz pasztet idealnie, wg potrzeb. Żurawina – jeśli wysypiesz ją na masę i pokryjesz kolejną częścią masy, powstaną Ci dziurki pomiędzy pasztetem, a żurawiną już po upieczeniu. To nic strasznego, ale jeśli chcesz tego uniknąć, możesz obtoczyć żurawinę w masie i dopiero przełożyć do formy.

 

Kanapki

kanapki

150 g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
4 łyżki tartego parmezanu
Wszystko należy zmiksować, aby uzyskać jednolitą masę. Na wierzch 2 możliwości:
-pokrojone na ćwiartki pomidorki cherry i świeża bazylia
-gotowane jajko i świeży tymianek

Przygotowała Anna Kaczmarczyk,

przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/

 

Łódeczki cykoriowe

lodeczki

Pani doktor Joanna Chłopicka z Zakładu Bromatologii Wydziału Farmacji miała wykład o nowych trendach w zdrowym odżywianiu, czym niezmiernie zainteresowała uczestników spotkania. Sama też przygotowała niezwykle proste, a jakże efektowne danie:

Przepis:

Na każdy listek cykorii układamy lubiane przez siebie bakalie, polewamy gęstym jogurtem i posypujemy czarnym sezamem i prażonymi migdałami. Na środku układamy efekt kolorystyczny – tu w postaci rzodkiewki.

Przygotowała pani dr Joanna Chłopicka

Nasze wrażenia z Food Revolution?

Na pewno warto robić takie akcje. Już mamy zaplanowaną następną, na szerszą skalę, w większej przestrzeni i bardziej nagłośnioną. Jakie efekty po akcji? Znam więcej “podobnie zakręconych” i mam  mnóstwo wypróbowanych przepisów. Kontakty, które nawiązałam przydadzą mi się do dalszych działań, spotkań, wspólnych projektów. A przede wszystkim – wizja dobrego odżywiania się rozszerza – i o to głównie chodziło.

  • Facebook

Jeśli podobał ci się artykuł, udostępnij go znajomym. Pomyśl też o darmowej prenumeracie; mój newsletter to szybki dostęp do nowych artykułów, przepisy tylko dla ciebie oraz sklepowe aktualności i promocje. Na subskrypcję możesz zapisać się tutaj . Dziękuję 💚

4 komentarze

  • Odpowiedz 26 sierpnia, 2014

    mariah.

    tak to prawda ze coraz wiecej sie slyszy,widzi i czyta na temat zdrowego stylu zycia- ja ostatnio czytalam ciekawa ksiazke na ten temat i polecam goraco:

    John Robbins,Ocean Robbins-“Glosy rewolucji Zywnosciowej,mozesz uzdrowic swoje cialo i swiat tym, co jesz”

    no i oczywiscie nalezy pamietac ze to co myslimy tez wplywa na nas znaczaco…

    i jeszcze ciekawy link

    http://biokurier.pl/

    • Dziękuję za linka i książkę, posprawdzam. Ja głównie koncentruję się na tym, co myslę. 🙂 Chyba za bardzo lubię słodkości, prostsze wydało mi się opanowanie myślenia. 😉 Ale tak oważnie, to też zwracam uwagę na jedzenie, koncentruję się wokół Jarzyn, kasz, groszków, rzadko mięsa i na pewno bez fast fódów i półproduktów. To chyba wystarczy na dobry dzień. 🙂

  • Odpowiedz 24 maja, 2014

    Szkatułka Cook

    Akcja widzę się rozszerza …. bardzo dobrze, jest się od kogo uczyć i poszerzać horyzonty 🙂
    Dzięki za wspaniałe, bogate przepisy.
    Pozdrawiam
    Szkat

Zostaw odpowiedź