Pasztet z soczewicy – przepis makrobiotyczny

Czasy, kiedy moja rodzina jadła makrobiotycznie minęły dawno, ale do dzisiaj wszyscy pamiętamy pyszny pasztet z zielonej soczewicy. Dieta makrobiotyczna jest pełna nie tylko nakazów, ale i zakazów. Nie wolno np spożywać mięsa,  ziemniaków, pomidorów, makaronów.  Raz na tydzień mogliśmy jeść chleb (na zakwasie) i nie ukrywam ,  że w naszej rodzinie świętowaliśmy ten dzień. Stęsknieni smaku chleba celebrowaliśmy możliwość jedzenia kromek, do których przygotowywaliśmy parzone rzodkiewki (nie wolno surowizny) i różnego rodzaju pasztety. Najlepszy był pasztet z zielonej soczewicy. Po takiej kolacji mieliśmy pełno w brzuchu, na pewno zbyt pełno jak na makrobiotykę, ale tym się nie przejmowaliśmy. Każdy z lubością konsumował następną pajdę chleba z pasztetem.

Wartości lecznicze soczewicy

Soczewica to nasiona strączkowych, które można gotować bez namaczania. Do pasztetu wykorzystujemy soczewicę zieloną, do zup czerwoną (szybciej się rozgotowuje). Strączkowe powinny być regularnie przez nas spożywane, ponieważ posiadają właściwości fitosanitarne, soczewica zawiera  białko lekkostrawne, dlatego też można ją spożywać  częściej, 2-3 razy w tygodniu.

Przepis

soczewicaart

1 filiżanka soczewicy zielonej

1-2  śliwki umeboshi (w sklepie ze zdrową żywnością)

2-3 łyżki uprażonych,  orzechów włoskich

szałwia  – 1 łyżeczka

 

 

 Soczewicę gotujemy bez przykrycia do miękkości (około 20 minut), solimy pod koniec gotowania.  W międzyczasie prażymy i miksujemy orzechy. Soczewicę, orzechy, śliwkę umeboshi, zioła rozcieramy w blenderze lub młynku ręcznym. Uzyskaną pastę nakładamy na kromki łącząc z sałatą, pomidorami, rzodkiewką.

Uwaga! 

sliwkaumeboshi

Śliwki umeboshi są droższą przyprawą, ale bez nich ten przepis nie ma sensu. To śliwka nadaje konkretny smak  pasztetowi.  Śliwka umeboshi jest wykorzystywana w przepisach kuchni azjatyckiej. Reguluje pracę jelit, jest silnie zasadowa, używana jako środek wzmacniający odporność. Pestki ze śliwek możemy wrzucać do gotującego się ryżu, kapusty, soczewicy.

 

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, zapisz się na następne. Prześlij go znajomym, możesz też pomyśleć o subskrypcji. Dzięki darmowej prenumeracie będziesz mieć dostęp do aktualności.

Skomentuj jako pierwszy