Konkurs z wielkimi nagrodami

Pojawiające się słońce i nabrzmiałe pąki kuszą nowym życiem. Koło zatoczyło się jeszcze raz. Kwiecień niesie obietnicę wielu dni ciepła, ognisk i wspólnego bycia ze sobą. Na nas czekają kolejne  zmiany, które w tym roku zdecydowaliśmy się wprowadzić w naszym otoczeniu: taras, zagospodarowanie ruin i kamienne ścieżki. Kwiecień zapowiada też to, co kocham najbardziej – zbiory ziół i owoców, a potem  zamykanie ich drogich wartości w słoikach, butelkach  i torebkach. Znowu przeniosę słońce do szklanych pojemników, do płynów żółtych, brązowych, czerwonych, karmazynowych, burgundowych.

Dzisiaj mam dla was coś z burgunda – gotowe syropy, konfitury, dżemy z aronii, jednej z najbardziej niedocenianych roślin w naszym kraju, a niezmiernie cenionej za granicą. Gdyby komuś zabrakło własnych przetworów lub gdyby ktoś nie miał czasu na  robienie swoich  – warto mieć Aronię Medik w swoim notatniku i wykorzystać do zamówienia pysznych przetworów. Tymczasem ta firma ma dla was świetny konkurs.

2-2

Sok z aronii. Autor zdjęcia: Marek Święch

Co możecie zyskać?

Niezmiernie dużo – są  3 zestawy produktów z aronii dla 3 osób, zwycięzców, którzy zostaną wyłonieni spośród tych, którzy prześlą swoje pomysły na wykorzystanie przetworów z aronii.

Mało jest u mnie artykułów reklamowych, zdecydowanie nie w tym celu piszę bloga, ale uczyniłam ten wyjątek. Zrobiłam to z dwóch powodów:

1. Jest to firma, która oferuje produkty z aronii – a to jest jeden z moich faworytów w kwestii mocy, jaką niesie ze sobą.

2. Produkty są ekologiczne.

3. Są wysokie nagrody 🙂 🙂 Oczywiście dla was.

 

Kto chce się przekonać o tym, że aronia niesie ze sobą nie tylko bogactwo witamin, minerałów, antyoksydantów, ale i smaku – niech bierze się za klawiaturę i pisze – przepis na wykorzystanie aronii w kuchni,  kosmetyce – nie ma ograniczeń. Firma wybierze 3 przepisy, ogłosi zwycięzców i prześle nagrody – a jest nią zestaw, na który składa się:

  • sok z aronii
  • dżem
  • konfitura
  • aronia w czekoladzie
  • herbatka z wysuszonej aronii

unnamed[3]

Niektóre z nagród

No i co warto?

Ja już spróbowałam i potwierdzam – wszystkie są naprawdę pyszne.

Wysuszone owoce aronii

Wysuszone owoce aronii

 

Dlaczego właśnie aronia?

Fascynują mnie rośliny, które mogą rosnąć w ostrym klimacie, wytrzymać silny mróz (do -47 st. C), wiatry, glebę niskiej klasy. Ta piękna roślina zadomowiła się nawet u mnie, w  ciężkiej, gliniastej ziemi i jest tak odporna na szkodniki, że nie trzeba jej pryskać pestycydami. Hmmm, chyba roślinożercy nie lubią skórki z garbnikami, co przejawia się też w tym, że aronia zerwana może leżeć kilka dni, nie zacznie się psuć, ma swoich strażników czystości w postaci właśnie garbników. One też chronią wit C przed zbyt wielkimi stratami. Doceniły ją już dawno plemiona indiańskie, które podawały aronię kobietom w ciąży, Indianie traktowali też tę roślinę jako panaceum na zachowanie młodości. Słuszność tego zastosowania aronii, również w krajach skandynawskich i na Syberii potwierdza nauka. Aronię znajdziemy m. in. w połączeniu z Ginkgo bilobae w preparacie na normalizację ciśnienia tętniczego, zaburzenia pamięci, bóle głowy, w chorobach krążenia i cukrzycy. Tinktura taka jest sprzedawana na stronach zagranicznych – a my mamy na naszej polskiej ziemi – taki skarb. Tylko brać.

aronia - bezcenny dar natury

Owoce mają skórę pełną garbników. Autor zdjęcia: Marek Święch

Ma to, co zawiera czerwone wino, tylko że bez zawartości alkoholu – antocyjany,  które dla nas decydują o pięknym, głębokim kolorze. Antocyjany opóźniają procesy starzenia tkanek, wpływają więc i na pamięć, jasność myślenia i na nasz wygląd, dodają sił witalnych, chronią przed nowotworami,  korzystnie działają na gospodarkę tłuszczową organizmu. Sok z aronii pomaga też w usuwaniu metali ciężkich z organizmu, które nabyliśmy wraz z życiem w środowisku dzięki samochodom, fabrykom, hutom. Koniecznie aplikuj sobie sok z aronii w okresie wiosennym, kiedy nasz organizm woła o witaminy i mikroelementy, w ten sposób wzmocnimy nasze ciała i nie dopadną nas charakterystyczne dla tego czasu infekcje. Następne niezmiernie istotne działanie aronii –  dzięki regeneracji naczyń włosowatych gałek ocznych, może cofnąć  procesy doprowadzające do pogorszenia widzenia u osób starszych, zaćmy, jaskry.

Jak ja ją spożywam?

Bardzo prosto – stosuję do kaszy jaglanej, płatków owsianych, do kanapek, serów. I oczywiście uwielbiam herbatę  z aronii – to w wysuszonych owocach  jest najwięcej antyoksydantów, więc po wypiciu płynu, przegryzam owoce. Poniżej zasady konkursu – kto ma ochotę – zapraszam, również do sklepu pełnego sprawdzonych przeze mnie aroniowych pyszności.

To jest nasze, polskie, spróbujmy.

IMG_5614

Herbata z aronii ma głęboki kolor.

Zasady konkursu „Aronia w moim domu”

  1. W konkursie może brać udział osoba, która ukończyła 18 lat.
  2. Tematem konkursu jest przesłanie przepisu na wykorzystanie aronii – soku, herbaty, dżemu, konfitury lub owoców – kulinarnie lub kosmetycznie.
  3. Dodatkowo należy polubić na FB Aronia Medik oraz zaprosić do polubienia 10 swoich znajomych.
  4. Przepisy należy wysyłać na adres, który jest podany w kontakcie firmy Aronia Medik
  5. Konkurs trwa do 12 kwietnia 2015 r., do godz. 24.00.
  6. Ogłoszenie wyników nastąpi 18 kwietnia na łamach fanpejdża mojego i Aronia Medik.
  7. Zwycięzcy mają obowiązek przesłania adresu do wysyłki do 21 kwietnia.

 

Czy nadal chcesz ignorować aronię?

Czy też zakochasz się w niej i wprowadzisz do swojej codziennej diety? W zasięgu naszych rąk jest skarb, a szukamy daleko. To najlepszy wymiatacz wolnych rodników, zainteresuj się nim. Chociażby przez wymyślenie przepisu na aroniowe przysmaki, puść wodze fantazji kulinarnej i kosmetycznej, a cały zestaw aroniowego wiktuału może być twój. 🙂

 

IMG_5622

Konfiturę możesz stosować jako dodatek do kanapek, musli, kaszy jaglanej

Bibliografia:

 

http://www.ppr.pl/artykul-co-zrobic-zeby-dzem-byl-zdrowy-104021-dzial-1.php

http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2014,%201(92)/11_Nowicka.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Facebook

Jeśli podobał ci się artykuł, udostępnij go znajomym. Pomyśl też o darmowej prenumeracie; mój newsletter to szybki dostęp do nowych artykułów, przepisy tylko dla ciebie oraz sklepowe aktualności i promocje. Na subskrypcję możesz zapisać się tutaj . Dziękuję 💚

3 komentarze

  • Odpowiedz 30 marca, 2015

    Andrzej

    Dziękuję za pomoc:)
    Andrzej

  • Odpowiedz 30 marca, 2015

    Andrzej

    Zastanawiam się jakie są straty cennych składników, zawartych w aronii, w czasie obróbki termicznej. Czy korzystniejsze jest wykorzystanie sokownika czy tradycyjna produkcja soku przez gotowanie w garnku? Czy dodanie rokitnika ograniczy straty witaminy C w procesie gotowania i pasteryzacji?
    Ostatnio przetwarzamy sporo owoców, w tym dzikich, na soki i dzieci chętnie je piją więc zależy nam by zachowały jak najwięcej cennych składników.
    Jeśli mogłabyś wesprzeć nas radą byłbym ogromnie wdzięczny.
    Pozdrowienia,
    Andrzej

    • W przypadku aronii – sok ma najwięcej wartości wyciskany przez wolnoobrotową wyciskarkę lub przez miażdżenie owoców (np. w termomixie) i dosładzanie syropem plus szybka pasteryzacja. Aronia ma niewielkie straty wit C ze wzgl na sporą zawartość garbników. Dodanie do soku z aronii soku z rokitnika nie zmieni sytuacji. Sok z rokitnika ma dużą zawartość wit C, która nie rozkłada się w trakcie obróbki termicznej, ale dotyczy to tylko wit C zawartej w rokitniku (specyficzna budowa). 🙂 Mam nadzieję, że pomogłam, ja robię soki w sokowniku, część na surowo, ale tylko z miękkich owoców.

Zostaw odpowiedź