Czas grillowania nadchodzi…

Sałatkę z grillowanych jarzyn przygotowała dla mnie moja przyjaciółka, która mieszka w Borach Tucholskich. Dzieli nas kilkaset kilometrów, więc nie widzimy się często, ale za to, gdy się już spotkamy, to dużo jemy i pijemy też. Jola ma dar do gotowania i pieczenia, spod jej rąk wszystko wychodzi  pyszne. Potrafi doskonale doprawiać, dosalać, dopieprzać. Ja umiem tylko standardowo wykonywać przepisy, a raczej niestandardowo, bo domownicy narzekają, że wszystko traktuję zbyt lekko, jeśli chodzi o miarki i kolejność działań. Czasami wychodzi, czasami nie, ale ta kombinacja wyjdzie każdemu, bo jest niezwykle prosta.

Składniki:

1 bakłażan

1 cukinia

10 – 15 pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku, sól, olej, zioła: tymianek, cząber, oregano

Wykonanie:

Cukinię, bakłażan kroimy w plastry 3-milimetrowe. Bakłażan solimy, odstawiamy na 15 minut, żeby wyciekła goryczka. Pomidorki przekrawamy na pół, posypujemy tymiankiem i cukrem, wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na 15 minut.

IMG_9860

Gdy bakłażan puści sok, lekko wyciskamy plastry i dajemy na grilla razem z cukinią, by opiec z obydwu stron. Tę samą czynność można wykonać na patelni grillowej. Jeśli będziemy opiekać jarzyny na grillu, to lepiej pokroić jarzyny na plastry wzdłuż długości, by można było wygodniej obracać.  Później pokroimy na mniejsze kawałki.

IMG_9851

Mamy już pogrillowane jarzyny i pomidorki. Teraz w misce układamy warstwami jarzyny, polewamy olejem (oliwa z oliwek, olej ryżowy, z pestek winogron), posypujemy ziołami i kładziemy kilka plasterków czosnku i tak na zmianę. Do polewania jarzyn wykorzystujemy też olej pozostały po pomidorach suszonych. Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

IMG_9875

To danie jest o tyle wygodne, że można je przyrządzić dzień przed przyjazdem gości.  Można też zrobić mężowi śniadaniową niespodziankę. I jak miło się zrobi z samego rana!

Czy znacie inne przepisy na grillowane jarzyny?

  • Facebook

Jeśli podobał ci się artykuł, udostępnij go znajomym. Pomyśl też o darmowej prenumeracie; mój newsletter to szybki dostęp do nowych artykułów, przepisy tylko dla ciebie oraz sklepowe aktualności i promocje. Na subskrypcję możesz zapisać się tutaj . Dziękuję 💚

2 komentarze

  • Odpowiedz 24 marca, 2014

    Joanna

    Bardzo dobre są pieczone pieczarki. Odrywasz ogonki i kroisz w kosteczkę dodając do tego zmielony żółty ser oraz przyprawy według własnego gustu. To wszystko mieszasz i wkładasz w kapelusiki pieczarek. Tak pieczesz na grillu. Pychota

Zostaw odpowiedź