Ognisty kolor i smak – oto nasturcja!

nasturcja

Jeden z pierwszych kwiatów jadalnych, które miałam okazję spróbować to kwiaty nasturcji. Związki siarkowe nadają roślinie specyficzny aromat i piekący smak, z tego też powodu jest w różny sposób wykorzystywana w kuchni. Jadalne są liście, kwiaty i owoce. Ojczyzną nasturcji jest Ameryka Południowa, co widać w niesamowicie intensywnych barwach. Jej kolory żółci i pomarańczy nadają mojemu deszczowemu latu odpowiednio słoneczny blask. Jeśli lubicie kolory – posadźcie ją na balkonie, odwdzięczy się wam radosnymi pnączami i kwiatami, które w ciągu całego lata będą barwić waszą przestrzeń i czekać na wykorzystanie do potraw.

Pesto

nas2

Garść kwiatów nasturcji, 2 garście liści – świeżych, zielonych zmiksowałam z dodatkiem 100 g orzechów włoskich lub nerkowca lub migdałów i 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Sól, rozgnieciony czosnek – do smaku. Efekt? – piękne kolorystycznie pesto jako dodatek do makaronu – koniecznie posyp świeżo startym parmezanem.

nas3

Kapary z owoców nasturcji

Zbierz zielone, niedojrzałe owoce nasturcji i zalej wrzącą wodą, odsącz. Przygotuj marynatę. W tym celu zagotuj ocet z jabłek lub inny naturalny z kilkoma ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, estragonu, listkiem laurowym, kilkoma małymi cebulkami, solą i odrobiną cukru. Pogotuj 2-3 minuty, odcedź, wrzuć owoce nasturcji, doprowadź do wrzenia, nie zagotowując. Przestudzoną marynatę przełóż do malutkich słoików i wykorzystuj kapary z nasturcji do sałatek, potraw z ryżu, makaronu.

gr

Każdą sałatkę możesz po prostu posypać świeżo zerwanymi liśćmi nasturcji – dodadzą pięknego efektu kolorystycznego, co z pewnością spowoduje wzrost apetytu, a na pewno przypomni o słońcu nawet w najbardziej pochmurny dzień.

Czy każdy może wcinać nasturcję?

No nie każdy, przynajmniej nie w dużych ilościach. Powinny uważać z nasturcją osoby z wrzodami żołądka i jelit oraz schorzeniami nerek, również małym dzieciom niekoniecznie podawajmy pesto – zbyt ostra to potrawa.

W czym może nam pomóc nasturcja?

Nasturcji w celach leczniczych używamy w stanie świeżym. Sok z liści i kwiatów ma silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, hamuje rozwój wirusów. Zaleca się jej stosowanie w chorobach układu oddechowego, takich jak grypa, zapalenie oskrzeli, jest używana również jako środek dezynfekujący w stanach zapalnych dróg moczowych. Sok z liści działa przeciwświądowo.

Ratuj wypadające włosy

Może to niezwykłe, ale również w tym pomagają kwiaty i liście nasturcji. Wystarczy, że zalejesz je wódką, potrzymasz 2 tygodnie, żeby związki czynne przeszły do alkoholu i masz gotowy lek na wypadanie włosów. Nalewkę stosuje się zewnętrznie!! Codziennie wcieraj w skórę głowy. Po kilku tygodniach zauważysz poprawę – nie będziesz widziała włosów w łazience na podłodze, w wannie i – zaczną ci odrastać nowe! Pomarańczowy kolor nalewka zawdzięcza karotenoidom zawartym w kwiatach nasturcji. Podobnie barwi nagietek, ale o nim innym razem.

To naprawdę niezwykła roślina – nie tylko pyszna i niosąca radość swoimi kolorami, ale również poprawiająca stan zdrowia i  naszych włosów.  Czy macie z nią jakieś inne doświadczenia?

 

 

Bibliografia: 

1. M. E. Senderski: Zioła

2. dr W. Buchwald: Rośliny zielarskie w apteczce domowej i w kuchni

  • Facebook

Jeśli podobał ci się artykuł, udostępnij go znajomym. Pomyśl też o darmowej prenumeracie; mój newsletter to szybki dostęp do nowych artykułów, przepisy tylko dla ciebie oraz sklepowe aktualności i promocje. Na subskrypcję możesz zapisać się tutaj . Dziękuję 💚

6 komentarzy

  • Odpowiedz 20 lipca, 2015

    Joanna

    Ja dopiero pierwszy raz w tym roku zasiałam nasturcje i już pięknie mi kwitnie, będę musiała spróbować jak smakuje bo nigdy jej nie jadłam. Zaintrygował mnie przepis na wypadające włosy, ciekawe tylko czy ta nalewka nie będzie ich farbowała?

    • Nie obawiaj się, na pewno nie zafarbuje. Jeśli wypadają włosy, to koniecznie dorzuć na odżywienie – korzeń łopianu i kłącze pokrzywy. 🙂

  • Odpowiedz 19 lipca, 2015

    ella

    Na surowo nasionka są dużo smaczniejsze, no i zdrowsze, bo nie przetworzone. Pozdro 🙂 ♡ 🙂

  • Odpowiedz 1 września, 2014

    Joanna

    No to lecę jutro do ogrodu zobaczyć, czy z mojej nasturcji da się zrobić choć troszkę kaparów. Na pesto materiał na pewno będzie.

Zostaw odpowiedź Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.

Skomentuj Małgorzata Kaczmarczyk Anuluj pisanie odpowiedzi