Polub pokrzywę!

Chciałam was zachęcić do zabawy z pokrzywą i rozpowszechnienia jej niesamowitych właściwości. Oto zasady. Ja przekazuję swoje przepisy na wzmocnienie zdrowia i włosów – was z kolei proszę o opisanie w komentarzach, jak stosujecie pokrzywę lub do czego zachęciłam oraz udostępnienie treści artykułu swoim znajomym. W ten bardzo prosty sposób zorientuję się, ile osób udało mi się namówić na zainteresowanie tym pradawnym ziołem. 

Dokładnie o właściwościach pokrzywy przeczytasz tutaj

Płukanie włosów

To jest banalnie proste, a może nam się odpłacić po regularnym stosowaniu pięknymi włosami – mocnymi i lśniącymi. Naparem z pokrzywy płuczemy włosy w ostatniej fazie mycia. Później nie nakładamy odżywki do spłukiwania. Płukanie odwarem z korzeni pokrzywy ma jeszcze większy wpływa na wypadanie włosów. Warto spróbować, ale pamiętajcie, by nie płukać naparem ze świeżej pokrzywy, tylko suszonej. Świeża może nam zabarwić włosy na lekko zielony kolor. Można do płukanki dodać skrzypu, tylko należy pamiętać, że prawdopodobnie dodatek skrzypu nie będzie dobry dla włosów farbowanych – skrzyp dodatkowo wysusza włosy. Skrzyp gotuj na maleńkim ogniu 30 minut, korzeń pokrzywy 5-7 minut, liście pokrzywy zalej wrzątkiem, przykryj na 20 minut, przecedź.

Kuracja pokrzywowa

napojpokrzPolega na piciu przez 2 tygodnie soku z pokrzywy – po 2 do 3 łyżek dziennie – zwiększać do pół szklanki dziennie. Koło stodoły, w miejscu, gdzie leżał dawniej gnój mam piękny łan pokrzywy. Ścinam ją i robię sok na kilka dni, przez 3 dni może stać w lodówce, dla lepszej stabilności dodaj soku z cytryny. Po 3 dniach nowa partia soku.

Teraz sprawy techniczne:

Nie ma sensu wyciskać soku z pokrzywy w sokowirówce, pokrzywa jest zbyt sucha. Sok z pokrzywy robię w inny, niesamowicie prosty sposób. Zebraną pokrzywę płuczę, osuszam, lekko miksuję (razem z łodygami), zalewam niskozmineralizowaną, przegotowaną, zimną wodą – lekko poniżej przykrycia roślinnej miazgi, mieszam, uklepuję łyżeczką. W zakręconym słoiku odstawiam na noc do lodówki, lub na kilka godzin. Po kilku godzinach wyciskam sok z pokrzywy przez gazę i używam go do zrobienia „miodku” pokrzywowego lub w formie kuracji – piję po 2-3 łyżki dziennie. Aby dziecko wypilo sok z pokrzywy, konieczne jest dodanie ulubionego soku owocowego.

Ponieważ posiadam wyciskarkę wolnoobrotową, podam też sposób na codzienne wzmacnianie organizmu poprzez picie soków owocowo-pokrzywowo-mniszkowo-krwawnikowych. Wymienione zioła zbieram na spacerze, dochodzą do nich często – babka lancetowata i lekarska, przytulia, gwiazdnica. Rośliny siekam drobno albo lekko miksuję, zalewam przegotowaną, niskozmineralizowaną wodą, odstawiam w zakręconym słoiku na co najmniej 2 godziny. Do wyciskarki wrzucam jabłko, 100 ml miazgi roślinnej, potem resztę owoców – zazwyczaj są to pomarańcze, cytryna, jabłka. Taki sok pijemy codziennie, dodatek mniszka sprawia, że sok jest lekko gorzki, smak pokrzywy jest słabo wyczuwalny. Zawsze mam w lodówce słoik z miazgą roślinną, przechowuję ją 2 dni.

Możesz też – tak jak na zdjęciu – zalać posiekaną pokrzywę wodą i popijać po pół szklanki w ciągu 2 dni, proporcje – szklanka pokrzywy na 1 l wody. Dodaj soku z cytryny do napoju.

Leczy: anemię,  wzmacnia organizm, ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii, „czyści” krew, wskazana przy kuracjach oczyszczajacych po ciężkich chorobach, jako wspomaganie leczenia reumatyzmu. Więcej klik.

Miodek pokrzywowy

miodpokrz1100 ml wyciśniętego soku z pokrzywy mieszam z 150 ml płynnego miodu. Dla urozmaicenia smaku dodaję czasami mięty.

Stosowanie: dzieci od 1-2 łyżeczek do 3 razy dziennie, dorośli 1 łyżkę do 3 razy dziennie. Na bieżąco dodawaj soku z cytryny do „miodku”.

Leczy: anemię, zmęczenie wiosenne, usprawnia pracę szpiku kostnego i śledziony, wzmacnia siły po ciężkich chorobach, poprawia krążenie

Gnojówka z pokrzyw do podlewania roślin

Aby uniknąć inwazji mszyc i przędziorków warto pryskać rośliny gnojówką z pokrzyw. Pokrzywy należy wrzucić do naczynia np 10-litrowego i zalać wodą, przykryć (wydziela niemiły zapach). Po 7-10 dniach gnojówkę rozcieńczamy w proporcji 1:10 i podlewamy, pryskamy rośliny z wyjątkiem strączkowych, cebuli i czosnku. Oprócz przepędzenia chorób, drobnoustrojów mamy efekt w postaci dostarczenia odpowiednich składników roślinom. Ścięte pokrzywy można umieścić też na rabacie pomiędzy ziołami – będą miały więcej olejku eterycznego. Pokrzywa jest rośliną wskaźnikową – rośnie tam, gdzie gleba jest zasobna w azot.

Zastosowanie w kuchni

Pokrzywę  drobniutko pokrój i dodawaj do każdej zupy. Wysuszone liście  zetrzyj w młynku (pulsacyjnie) i wsyp do słoiczka – posypuj kromki, dosypuj do potraw. Podaję jeden przepis na potrawę do jedzenia, mam nadzieję, że coś dorzucicie w ramach upowszechniania pokrzywy.

Szpinak z pokrzywy

Górne listki pokrzywy opłukaj, obgotuj kilka minut, aby było bardziej aromatyczne, dodaj listki selera do pokrzywy lub szpinaku, szczawiu. Po obgotowaniu (3-5 minut) odcedź – wywar wypij, resztę drobno pokrój, dopraw czosnkiem, pieprzem, olejem. Jeśli dorzucisz trochę sera feta – smak uzyskasz  bardziej zdecydowany.

Zrobiłam również pyszną nalewkę z pokrzywy i mniszka klik, dodatek mniszka spowodował zanik posmaku pokrzywy.  

Akcja „Polub pokrzywę” rozpoczęta!

Koniecznie poczytaj komentarze, będzie tam trochę pokrzywowych pomysłów.

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, zapisz się na następne. Prześlij go znajomym, możesz też pomyśleć o subskrypcji. Dzięki darmowej prenumeracie będziesz mieć dostęp do aktualności.

71 komentarzy

  • Odpowiedz Grudzień 27, 2016

    Józefina

    Witam pani Małgosiu czy mogłabym prosić o przepis na nalewkę pokrzywową i jak ją stosować ,podziwiam pani wiedzę związaną z ziołami i ich zastosowaniem .Dziękuję , że dzieli się pani tą wiedzą z innymi.

    • Odpowiedz Grudzień 28, 2016

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Cieszę się bardzo, ze podoba ci się mój blog i że czytasz. 🙂 Przepis na nalewkę pokrzywową jest tutaj: http://ziolowawyspa.pl/nalewka-oczyszczajaca/. Wystarczy ją pić po 10-15 ml dziennie przez 2 tygodnie, potem 2 tygodnie przerwy i znowu można pić. Nalewkę pokrzywową warto zrobić z pokrzywy przed zakwitnięciem, ma wówczas więcej związków poprawiających wyniki krwi.

  • Odpowiedz Październik 15, 2016

    Grzegorz Deuter

    Ciekawe zastosowania i przepisy z takiej pospolitej rośliny, myślę, że warto poeksperymentować osobiście 🙂

  • Odpowiedz Wrzesień 17, 2016

    Jola

    /Witaj.Własnie wycisnęłam w wyciskarce sok z pokrzyw.jest gęsty, zawiesisty i mega gorzki.Nie da rady go wypić.Naprawdę to pijecie? Obawiam sie że dodatek miodu nie wiele zmieni.Pomocy!!! miało być zdrowo a teraz …jestem załamana.Jak to pić?
    Proszę o radę.Jola

  • Odpowiedz Sierpień 18, 2016

    Dominik87

    Cale życie mam problem z trawieniem, bóle brzucha to norma. Staram się sobie pomóc, obecnie biorę koci pazur tabletki, ale jak wiadomo organizm się przyzwyczaja i trzeba zmieniać środki. Dzięki za ten artykuł, wypróbuję pokrzywę w każdej postaci i dam znać o efektach – będzie raczej „wspomagaczem”, ale wierzę, że mi pomoże.

    • Odpowiedz Sierpień 18, 2016

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Poczytaj też o krwawniku, babce lekarskiej, dziurawcu (nie w lecie), rumianku, mięcie, szałwii, karczochu (do kupienia w aptece wyciąg z karczocha). Wszystko zależy od tego, jakiego typu są to problemy, gdy poczytasz o tyc ziołach to być może uda ci się dobrać mieszankę. 🙂

  • Odpowiedz Czerwiec 19, 2016

    Zielona Wyspa

    Ja KOCHAM POKRZYWĘ! Ze wszystkim i do wszystkiego 😉
    Ps, śliczny blog.. i bardzo ciekawy;) Tak się śmiesznie złożyło że twój to ziołowa wyspa, a mój zielona:D

  • Odpowiedz Październik 3, 2015

    cyklistka

    Ja piję herbatkę z suszonej pokrzywy i mam pytanie, ile takiej herbatki powinno się pić i czy powinno robić się przerwy. Drugie pytanie mam takie, czy pokrzywe powinno się zbierać tylko na wiosnę?

    • Odpowiedz Październik 5, 2015

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Pokrzywę można zbierać też później, ale ta na wiosnę ma najwięcej wartości zmieniających wyniki krwi. 🙂 Potem ma właściwości głównie diuretyczne. Sok z pokrzywy (wiosenny) piejmy po pół szklanki na dzień w interwałach dwutygodniowych: 2 tygodnie picia i 2 tygodnie przerwy. Późniejszą pokrzywę też nie należy pić codziennie ze względu na właściwości diuretyczne. 🙂

    • Odpowiedz Listopad 3, 2015

      Agatka

      Można pokrzywę wypłukaną przemielić w maszynce do mielenia mięsa. Wychodzi papka, którą od razu przeciskam przez sitko na sok. Pokrzywa przed zmieleniem musi być mokra, bo lepiej idzie przez maszynkę. A jak ktoś ma przystawkę-wyciskarkę(70 zł) do maszynki to można ta papkę przepuścić przez tą przystawkę i sok jest 1 klasa, ale najpierw trzeba przez maszynkę. Robię tez zapasy na zimę – wlewam taki gęsty sok-papkę do pakietu kulkowego Jan Niezbędny i zamrażam w zamrażarce. Taka zamrożona kulka jest super w zimie kiedy nie ma świeżych pokrzyw.
      Nie radzę dodawać mniszka lekarskiego do pokrzywy kiedy któraś ma kłopoty włosowe i w ogóle mniszka się unika kiedy włosy lecą. Mniszek jak to mniszek – łysol, ale za to mądry. Ja akurat mam włosy słabe i na widok mniszka czuję jakby strach – niech sobie rośnie, ale na włosy to on nie wie jaki jest niedobry. Wyczytałam takie info w starej książce zielarskiej żeby mniszka nie dodawać do pokrzywy ponieważ pokrzywa zabija w nim możliwości leczenia. Lepiej osobno i na konkretne dolegliwości. Jakby był taki cudem to ludzie by na kolanach rwali po trawnikach i zdrowieli w oczach. Jakoś dziwnie nie widać żeby nawet starsze osoby kopały sobie to zioło. W tej książce mówi się raczej o wątrobie i nie na hura tylko ostrożnie.

      • Agatko, bardzo ci dziękuję za wszelkie uwagi odnośnie sposobu robienia soku z pokrzywy, przydadzą się bardzo na wiosnę. 🙂 To dobry patent ze zwilżonymi liśćmi. Akurat maszynki nie mam i radzę sobie w inny sposób, ale twój jest lepszy. Co do mniszka mam inne doświadczenia, ale cóż, każdy ma swoje zioło. Do moich mniszek należy, ale być może dlatego, że nie mam kłopotów z włosami. 🙂 Pozdrawiam cię serdecznie i jeszcze raz dziękuję.

  • Odpowiedz Czerwiec 3, 2015

    Zielara

    Pokrzywy świeżej nigdy dość! To – jak napisała Maria Treben „ziele anielskie” ponoć sam Archanioł ją przyniósł ludziom. Każdego roku kurację pokrzywową do wewnątrz i na zewnątrz(włosy) przeprowadzam i bardzo mi ona służy, choć ostatnio czytałam na forum dr Różańskiego, że ktoś przedobrzył z ilością wypitego soku z pokrzywy i ma teraz za dużo żelaza w organizmie i problemy zdrowotne. Ja w tym roku odkryłam drink pokrzywa plus daktyle plus banany – dość ciekawe połączenie http://naturalnie.pro/ziolowisko-na-chmielnej/ – tu znajdziecie przepis

    • Ja z kolei lubię dodawać daktyle do winka pokrzywowego. Mnie też się wydaje, że można przedobrzyć z pokrzywą, dlatego piję ją z umiarem – kieliszek pysznej nalewki dziennie. 😉 Na soki czasami brakuje mi czasu. Dziękuję za przepis. 🙂

  • Odpowiedz Czerwiec 1, 2015

    demirja

    myślę, że tę papkę można tez wykorzystać na zupę pokrzywową 🙂

    najlepsze są młodziutkie pokrzywy, (marzec kwiecień), ale i później można się pobawić. na wywarze z jarzyn się ją gotuje lub na rosole – wedle preferencji. pokrzywy muszą być bez grubych części (bez łodyg, które są łykowate).

    jeśli masz już przetartą pozostałość z sokowirówki, to na rosołek, podgrzać, dodać śmietany do zabielenia i soli i pieprzu wedle własnego uznania i podawać z grzankami. można tez żółtego sera wetrzeć nieco lub jajko rozbełtać i wówczas takie wlać do niej (będą farfocle ściętego jajka pływać, więc nie każdy to preferuje), można też z jajkiem na twardo podawać.

    kiedy ze świeżych pędów (pozbawionych stwardniałych i łykowatych części) robimy to najpierw je myjemy, później sparzamy we wrzątku, aby nie piekły, a później blendujemy (ja pamiętam, kiedy moja mama przecierała przez sitko)

    ta zupa i do tego szczawiowa ze szczawiu samodzielnie zbieranego na łąkach – to coś co jest nie dość, że wspomnieniem z dzieciństwa, to jeszcze nieodzowną częścią oczekiwania na wiosnę i na zielone zupki 🙂 🙂

  • Odpowiedz Maj 26, 2015

    Anka

    Pokrzywę suszę w hurtowych ilościach, świeżą – w ogromnej ilości – miksuję w czerwonym winie, maceruję kilka godzin, odciskam, dodaję trochę miodu i piję kieliszek dziennie. Trzymam w lodówce 🙂

    • Super. jeśli mogę, to radziłabym pokrzywę potzrymać kilka dni w czerwonym winie, więcej związków wyciągnie. Chyba że masz inne doświadczenia. 🙂

  • Odpowiedz Maj 21, 2015

    Krzysiek

    Zrobilem miód z pokrzyw i chce wykorzystac papke ktora zsostała do zrobienia soku. Ile wlac wody do pokrzyw? (np jesli z pokrzyw wyszlo mi 200ml soku ktory uzyłem do miodu)

    • Krzyśku, ja tę papkę wykorzystuję dolewając wina czerwonego (w temp. 60 st. C) lub równie ciepłą wódkę. Możesz też wlać wody ciepłej i zagotować, potem dolać trochę soku z cytryny i masz napój. 🙂 Może być jeden-dwa dni w lodówce.

  • Odpowiedz Maj 17, 2015

    mania

    a w jakich porach dawkować miodek? 🙂

  • Odpowiedz Maj 12, 2015

    marlena

    Fantastyczny post! Dziękuję za przepisy. Mam pytanie jak długo taki miodek pokrzywowy może stać tzn jaki ma czas przydatności do spożycia?

  • Odpowiedz Kwiecień 14, 2015

    Danuta

    Cieszę się że trafiłam na tę stronę , będę tu na pewno zaglądać. Mieszkam w lesie i od wielu lat zbieram zioła z okolicznych łąk i lasów. Pokrzywa oprócz dziurawca , mięty, skrzypu , czarnego bzu …… jest moim ziołem nr 1 ale tylko w formie herbatek. Czas spróbować innych potraw ,pierwszy będzie sok 🙂
    Dziękuję i pozdrawiam.

    • Odpowiedz Kwiecień 14, 2015

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Tak, sok jest doskonały na czyszczenie organizmu i wzmocnienie. Już niedługo pojawi się post właśnie z sokiem z pokrzywy i maceratem alkoholowym. Dziękuję że do mnie trafiłaś. 🙂

  • Małgosiu, jak wycisnąć najlepiej sok z pokrzywy?

    • Odpowiedz Styczeń 25, 2015

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Próbowałam w sokowirówce, ale nie polecam – zbyt mało wychodzi. Te wyżej opisane miodki zrobiłam z sokowirówki, dużo pokrzyw na to poszło. Teraz będę raczej je miksować z małą ilością wody i zostawię na noc w maceracji na zimno. Potem wycisną przez płócienko/gazę (podwójną) sok. Pozostałości można zagotować/zamrozić/zużyć na kompost – szkoda wyrzucać.

      • Odpowiedz Maj 2, 2015

        Malwina

        Ja do wyciskania soku z liści pokrzywy (i do wszystkich innych soków) używam wyciskarki ślimakowej (to co innego niż sokowirówka). Bardzo dobrze sprawdza się przy odciskaniu soku z zielonych liści. właśnie dziś nazbierałam sporo młodej pokrzywy, zastanawiam się tylko, czy z samych wytłoczyn tez da się zrobić gnojówkę pokrzywową?
        Co o tym myślisz Małgosiu?

        • Jasne, że tak. Zalej zimną wodą, codziennie mieszaj, po tygodniu gotowa. Możesz też tam dorzucić liści żywokostu, skrzypu, orzecha włoskiego. 🙂 Marzę o takiej wyciskarce, możesz wycisnąć w ten sposób też np sok z łopianu. 🙂

          • Maj 3, 2015

            Malwina

            Wczoraj była wyprawa po mniszka i pokrzywę, a dzisiaj dla ciekawości sprawdziłam ile wychodzi soku z 1 kg pokrzywy w wyciskarce i szczerze się zdziwiłam, bo wyszło 800g, co dało (trochę spienionego) soku prawie litr.
            Chcę go zakonserwować alkoholem – jak sadzisz ile wlać 40% wódki na 1 litr soku, żeby nie sfermentował i przetrwał do wiosny?

          • Jeśli wlejesz w proporcji 1:1, to uzyskasz 20%, to może bnyć trochę za mało. W literaturze podają, że aby sok był stabilny, potzreba mieć 25%, ale to pewnie też zależy od właściwości soku. Ja bym dała 1litr i 300 ml – dla pewności. 🙂

      • Odpowiedz Maj 13, 2015

        Marta

        Też próbowałam w sokowirówce, mało soczku wychodzi. W tym roku przekręciłam przez maszynkę (ręczną do mięsa) i wycisnęłam przez tetrę wyszło 5 razy więcej soku.

  • Odpowiedz Wrzesień 27, 2014

    Kasia

    Bardzo fajny artykuł, dziękuję za inspiracje. Tylko – błagam – popraw to „płukamy” na „płuczemy”, bo aż oczy bolą. Pozdrawiam!

    • Odpowiedz Wrzesień 27, 2014

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Dziękuję Kasiu, już poprawiam. 🙂

    • Odpowiedz Maj 10, 2015

      Krzysiek

      Witaj, słyszałem, że łączenie wielu ziół na raz daje czasami dobre rezultaty. Próbowałaś może robić świeże soki z kompozycji wielu gatunków z pokrzywą w roli głównej? Tak np. 7-9 gatunków ziół na raz w jednym świeżym soku, ha?

      • Porzywę możesz śmiało połączyć z krwawnikiem, mniszkiem. Nie byłabym zbyt bardzo za łączeniem tak wielu ziół i za piciem sporych ilości soku z nich, bo to jednak mocno działające preparaty i warto być ostrożnym, żeby sobie nie przedobrzyć. Do pokrzywy warto dodać soku z cytryny, żeby dorzucić witaminę C.

  • Odpowiedz Wrzesień 25, 2014

    magda

    z pokrzywa przyjaznie sie juz prawie 10 lat, znalam ja wczesniej w formie herbatek do picia, az jak zobaczylam ze w czechach sie je *velikonocni nadivku* w wielkanoc , a wlasnie ona zawiera tez pokrzywe, od tej pory ja mam stale we swoim menu,w zamrazarce i na polce 😉 , dodaje ja do wszystkiego, omlet, nalesniki, lasagne, sama robie *gomasio* ale z lnianego ziarna, sezamu i suszonej pokrzywy… a synkowi robie pokrzywowy szampon 😉

    • Odpowiedz Wrzesień 25, 2014

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Magda, szampon z pokrzywy to genialna sprawa, też zaczęłam go produkować. 🙂 Ja też staram się stosować pokrzywę do wielu potraw, a raczej przemycać, bo domownicy nie lubią zapachu. Wysuszoną pokrzywę mielę też w młynku i dosypuję do kaszy, ryżu. 🙂 W Czechach to chyba więcej ludzie korzystają z ziół, częściowo wynika to z komentarzy – super. 🙂

  • Odpowiedz Wrzesień 7, 2014

    Magda

    Zrobiłam z kuzynką w czerwcu sok z pokrzywy – zebrałyśmy górne pędy, posiekałam i zalałam wodą mineralną. Po pół h odcisnęłam i rozlałam do szklaneczek. Smakował, jak herbatka ziołowa. Z łyżeczką miodu ma zupełnie inny smak, też dobry.

    Mam przepis na ciasto szpinakowe, które jest przepyszne. Zastanawiam się, jakby tak spróbować upiec ciasto pokrzywowe (zamiast szpinaku dodać zmiksowaną pokrzywę)…. Wypróbuję 🙂

    • Magda, wszystko zrobiłaś dobrze, tylko jeśli zalałaś zimną wodą, to powinnaś dłużej potrzymać pokrzywę w wodzie – kilka godzin – w takim czasie związki czynne przechodzą do wody. Ciasto szpinakowe i pokrzywowe brzmi ciekawie, jak spróbujesz, to zamieść na swoim pi ęknym tortowym fanpejdżu. 🙂

  • Odpowiedz Wrzesień 1, 2014

    Joanna

    A ja się wiosną nauczyłam i praktykowałam z powodzeniem dodawania pokrzyw młodych do sosu pomidorowego. Najlepiej do spółki z liśćmi rzodkiewki. Posiekane pokrzywy i liście rzodkiewki miksuję z pomidorami i taki sos dodaję na przykład do gulaszu. Kolor ma może niezbyt zachęcający, ale smak obłędny.

  • Odpowiedz Sierpień 24, 2014

    krystyna

    Witaj Małgosiu.
    Pokrzywa to moja ulubiona roślinka, obok mniszka i babki, gdyż sama mi wyrasta koło domu, więc traktuję ją jako najważniejsze, potrzebne, przyjazne lekarstwo.

    Najcześciej używam jej do zielonych szejków, bo to wygodna forma…. + sok z cytryny, jabłko, banan lub avocago (to tylko przykład łaczenia – można i inaczej).

    Robię też herbatę ze świeżej pokrzywy, zazwyczaj w połączeniu z mniszkiem babką.
    Suszę ją – i mam suszone, pokruszone – do herbatek lub do szejkow. Suszona jest też smaczna w szejkach.

    Chętnie bym ten post zamieściła u siebie na blogu.

    Serdecznie pozdrawiam.

    • Cieszę się, że artykuł ci się spoodbał na tyle, że chcesz go zamieścić u siebie. Oczywiście z największą przyjemnością służę swoją wiedzą. 🙂 możesz podlinkowywać moje artykuły, będzie mi miło. 🙂 O suszonej do szelków nie wiedziałam – dziękuję. 🙂

  • Odpowiedz Lipiec 18, 2014

    Magiczny Zakątek

    Ja ukochałam pokrzywę już dawno. Przede wszystkim zbieram ja gołymi rekami, robię z niej szejki, ocet, macerat, przyprawę – również używam nasion, oranżadę, kremy, płukanki do włosów, gnojówkę dla roślin i środek odstraszający owady. Robię z niej zupy, przygotowuje jak szpinak czy smażę w cieście ciecierzycowym, dodaje do ciasta naleśnikowego. Pewnie pominęłam coś, bo na masę sposobów można ja wykorzystać:)

    • Dokładnie tak jest, jak napisałaś – sposobów na jej wykorzystanie mnóstwo, to skarb natury. Smażenie w cieście ciecierzycowym? – to ciekawe. :)Dasz przepis?

      • Odpowiedz Październik 14, 2014

        Nalewka

        Podejrzewam, że można zrobić takie samo ciasto, jak na naleśniki socca:
        1 szklanka mąki z ciecierzycy
        1 szklanka wody (ew. ciut więcej)
        2 łyżki oleju
        ½ łyżeczki soli
        2 łyżki mąki ryżowej
        Wszystkie składniki mieszamy na gładkie, pozbawione grudek ciasto i pozostawiamy w lodówce na min. godzinę. Później smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni smarowanej olejem.

        Liście pokrzywy sparzyłabym wrzątkiem, osączyła, zanurzała w cieście i smażyła. I podobnie można zrobić z kwiatami cukinii, czy kawałkami mało mączystej dyni, kwiatami bzu, szpinakiem, ew. z czymkolwiek innym.
        To troszkę jak skrzyżowanie tempury z chrustem 🙂
        Można dodać do ciasta aromatyczne przyprawy, szczególnie polecam do poczytania dla inspiracji vBlogi o kuchni hinduskiej, sporo tego w sieci w różnych wersjach językowych 🙂

        • Odpowiedz Październik 15, 2014

          Małgorzata Kaczmarczyk

          Super przepis, dziękuję bardzo. 🙂 Cieciorkę uwielbiam, więc wszelkie przepisy z nią są dla mnie świetne. 🙂

      • Odpowiedz Maj 27, 2015

        Kasia

        Gosiu, robisz tempurę, czyli ciasto z maki z ciecierzycy i wody, maczasz liście pokrzywy, smażysz i wcinasz 🙂

    • Odpowiedz Lipiec 25, 2015

      AGNIESZKA

      jak robisz środek odstraszający komary?

  • Odpowiedz Lipiec 18, 2014

    Magiczny Zakątek

    Ja z pokrzywy, dawno już ukochanej, robię przyprawę, ocet, płukankę do włosów, herbatę, szejki, maceraty, oranżadę na bazie alg oraz gnojówkę dla roślin. Pewnie o czymś zapomniałam, ale tyle tego jest, ze nie sztuką coś pominąć:).

  • Odpowiedz Lipiec 18, 2014

    Zielicha

    Zachęcam do wykorzystania pomysłu na „szpinak z pokrzywy” jako nadzienia – do naleśników, pierożków, ravioli… Albo na słodko, z rodzynkami i miodem. Warto!!!

  • Odpowiedz Lipiec 4, 2014

    kasencja

    Ja do każdego koktajlu owocowego dodaje pokrzywkę (miksuje ja razem z innymi owocami), nie czuć jej w smaku – nawet dzieci chętnie piją:)

  • Odpowiedz Czerwiec 5, 2014

    Domi

    Pani Małgorzato! inspirujący wpis! Stosuję pokrzywę pijąc herbatkę, również jako płukankę do włosów oraz dodaję do obiadów 🙂 ale o miodku jeszcze nie słyszałam! dziękuję za inspirację!
    pozdrawiam 🙂

    • Mam nadzieję, że się przyda – można też robić pesto z pokrzywy i słonecznika plus przyprawy i olej. 🙂

  • Odpowiedz Czerwiec 3, 2014

    Apka

    a ja robię winko pokrzywowe!!!
    Winko jest świetne na anemię a także przy osłabieniu organizmu. Smakuje rewelacyjnie, dodatek odpowiednich przypraw sprawia, że winko świetnie rozgrzewa.
    Można pić samo a można dodawać do herbatek ziołowych. Można podawać dzieciom, pod warunkiem że winko chwilę podgotujemy.

    po za tym pokrzywa to jedna z podstawowych przypraw kuchennych. suszę, mielę i dodaję do czego się da. Dla psiaka też codziennie pół łyżeczki do jedzenia 🙂

    • Jestem pod wrażeniem – ja też zaczynam stosowac pokrzywę do wszystkiego, łącznie ze smaganiem nadgarstków :). Zobaczymy. Jeśli możez, to podaj przepis na winko.

  • Odpowiedz Czerwiec 3, 2014

    Anna K.

    Od jakiegoś czasu systematycznie piję sok z pokrzywy. Niestety nie własnej roboty, a apteczny, ale zawsze coś… Butelka starcza mi na 2-3 tygodnie. Po tym czasie robię 2 tygodnie przerwy i powtarzam. Czuć przypływ energii, widać poprawę stanu włosów i skóry, choć w pierwszych dniach pryszcz na pryszczu mi wychodził 😀 Jednak wiem, że naprawdę warto sięgnąć po ten sok na wiosnę 🙂

    • Część wartości miodu traci wartości tylko w temperaturze 100 st. C – w kąpieli wodnej osiąga się dużo niższą temp. Pokrzywa oczywiście powwinna być z terenów czystych ekologicznie. Można kupić w herbapolu – oni maja specjalne plantacje – trzeba ją zmiksować w młynku (pulsacyjnie, żeby nie przegrzewać) i dodać do miodu, wymieszać, niech postoi 12 godzin i już. Smacznego.:)

    • Świetna reklama wartości pokrzywy – dziękuję!

    • Odpowiedz Czerwiec 12, 2014

      Apka

      no niestety przepisu nie mogę podać, dostałąm go od Pani która to sobie zastrzegła
      ale zapraszam na Podlasie do mnie na takie winko 🙂

  • Odpowiedz Czerwiec 3, 2014

    Aga

    Pani Małgorzato, a czy miód zatopiony w kąpieli wodnej (roztopiony) nie traci swoich właściwości zdrowotnych? I czy można to zrobić z miętą ze sklepu, nie bardzo wyobrażam sobie robić taką miksturę z pokrzywy z moich terenów.
    Dziękuję za odpowiedź.

Zostaw odpowiedź