Food Revolution to kampania Jamiego Olivera mająca na celu propagowanie zdrowego i świadomego żywienia. Główną ideą jest przypominanie społeczeństwu sztuki kulinarnej i czerpanie radości z przygotowywania posiłków.
Joanna Kaczmarczyk zorganizowała akcję Food Revolution w Krakowie, ja dołączyłam się z krótką prezentacją na temat picia na co dzień herbatek ziołowych, które wspomagają pracę naszych narządów wewnętrznych oraz poprawiają nam humor. Akcja cieszyła się sporym zainteresowaniem firm i inicjatyw lokalnych. Sponsorami byli:
Wawelska Kooperatywa Spożywcza – jeśli zależy ci na produktach ekologicznych – możesz mieć do nich tani dostęp – ci z Krakowa, poszukaj ich na FB
Oliwki etc – oferują pyszne oliwki i humusy, poszukaj ich na FB
Poniżej zamieszczam kilka przepisów
sprawdzonych i naprawdę pysznych.
Falafele
Składniki na 20 sztuk
2 szklanki ugotowanej, osuszonej cieciorki
2-3 ząbki czosnku, posiekanego
1/2 cebuli, posiekanej
4-5 zielone cebulki
2 łyżeczki kminku (ja nie dałam)
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżka brązowego ryżu/owsianki/mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/3 kubka surowej kaszy +2/3 kubka wody)
1 łyżka sezamu
W mikserze (termomixie) zmiksować cieciorkę, czosnek, cebulę, białe końcówki zielonej cebulki, kminek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Pulsować, aż do uzyskania prawie jednolitej masy. Dodać mąkę, sodę, zmiksować. Przełożyć do dużej miski, dodać ugotowaną kaszę, sezam i zielone częsci cebulki. Wymieszać (najlepiej ręką). Formować falafele (z dwóch łyżek pasty), piec przez ok 20 min w ok 180-200st.
Gotowała Joanna Kaczmarczyk,
przepis pochodzi z http://www.thefirstmess.com
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Składniki na małą keksówkę:
- 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 3/4 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/4 łyżeczki lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
- Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.
Gotowała Paulina Firak, przepis pochodzi z http://www.jadlonomia.com/
Rady Pauliny:
Kanapki
Przygotowała Anna Kaczmarczyk,
przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/
Łódeczki cykoriowe
Pani doktor Joanna Chłopicka z Zakładu Bromatologii Wydziału Farmacji miała wykład o nowych trendach w zdrowym odżywianiu, czym niezmiernie zainteresowała uczestników spotkania. Sama też przygotowała niezwykle proste, a jakże efektowne danie:
Przepis:
Na każdy listek cykorii układamy lubiane przez siebie bakalie, polewamy gęstym jogurtem i posypujemy czarnym sezamem i prażonymi migdałami. Na środku układamy efekt kolorystyczny – tu w postaci rzodkiewki.
Przygotowała pani dr Joanna Chłopicka
mariah.
tak to prawda ze coraz wiecej sie slyszy,widzi i czyta na temat zdrowego stylu zycia- ja ostatnio czytalam ciekawa ksiazke na ten temat i polecam goraco:
John Robbins,Ocean Robbins-„Glosy rewolucji Zywnosciowej,mozesz uzdrowic swoje cialo i swiat tym, co jesz”
no i oczywiscie nalezy pamietac ze to co myslimy tez wplywa na nas znaczaco…
i jeszcze ciekawy link
http://biokurier.pl/
Małgorzata Kaczmarczyk
Dziękuję za linka i książkę, posprawdzam. Ja głównie koncentruję się na tym, co myslę. 🙂 Chyba za bardzo lubię słodkości, prostsze wydało mi się opanowanie myślenia. 😉 Ale tak oważnie, to też zwracam uwagę na jedzenie, koncentruję się wokół Jarzyn, kasz, groszków, rzadko mięsa i na pewno bez fast fódów i półproduktów. To chyba wystarczy na dobry dzień. 🙂
Szkatułka Cook
Akcja widzę się rozszerza …. bardzo dobrze, jest się od kogo uczyć i poszerzać horyzonty 🙂
Dzięki za wspaniałe, bogate przepisy.
Pozdrawiam
Szkat
Małgorzata Kaczmarczyk
To naprawdę dobre przepisy. Pasztet przepyszny. Polecam też swój https://ziolowawyspa.pl/pasztet-z-soczewicy-przepis-makrobiotyczny/
Co do rozszerzania – Słuszna uwaga, starajmy się rozszerzać wszystko, co dobre, niech idzie.