Pokrzywa – zielone złoto

250px-Illustration_Urtica_dioica0_clean

Wikipedia

Wszystko tak teraz kwitnie, że można nie nadążyć ze zbiorem, ale spokojnie – liście na herbatki malin, porzeczki czarnej, jeżyny możesz  zbierać do sierpnia, tylko przed suszeniem poddaj je lekkiej maceracji – np zbij tłuczkiem, potnij i dopiero ususz.

Bez napięcia nerwowego możesz też korzystać  z pokrzywy. Ona zawsze będzie miała dla nas w zanadrzu swych parzących listków obfitą tablicę Mendelejewa. Wystarczy ściąć pokrzywę na wysokości 1/3 i odłożyć na bawełniany materiał do suszenia lub też na bieżąco wrzucać ją do koktajli witaminowych dla wzmocnienia organizmu. A dorzuć do takiego koktajlu trochę krwawnika, czy też liści mniszka lub nawet łodyżki mniszka – zyskasz naturalny suplement z ogromnym zestawem witamin i mikroelementów.

Jak to z pokrzywą bywało…

Jak zwróciła na siebie uwagę ta królowa przepuszczalnej ziemi i półcienia? No bo nie kwiatami, ani barwnymi liśćmi. Dostała od natury coś, co nie pozwoliło ludziom  minąć ją obojętnie. Parzące liście były na tyle skuteczne, że bogowie normandzcy używali ich do walki z przeciwnikami. Również Słowianie widzieli w niej wielką moc. Do czego ją wykorzystywali, czego się bali Słowianie? Najczęściej tego, czego nie rozumieli – piorunów, złych wydarzeń, demonów… Skoro taka pokrzywa parzy, to jakąż ona moc posiada? Może by ją wykorzystać do zniszczenia gromadzącego się zła, wypędzenia szatana z opętanego, odpędzenia piorunów… Ozdabiano nią swoje domy po to, aby chroniła ich przed demonami, pleciono  koszulki, w które się ubierano dla bezpieczeństwa.

Tak więc znachorki, babki zielarki z kotem na ramieniu sporządzały syrop, którym skrapiano ubranie opętanego i – demon wypędzony. Albo palono pokrzywy i okadzano dymem chaty – piorun już nie uderzy. Takie magiczne właściwości przypisywano zielonej roślinie, która przede wszystkim okazała się ogromnym skarbem dla naszego zdrowia.

pokrz

Pokrzywa pod moją stodołą – ma tu doskonałą ziemię po dawnym gnoju.

 

Nigdy nie może utworzyć się coś złośliwego, jeśli będziemy nie tylko czcili naszą dobrą pokrzywę, ale do tego jeszcze przyjmowali w regularnych odstępach jej cudowną energię w postaci herbaty.

Maria Treben

Kiedy z ziemi wyrasta, pomaga gotowanym potrawom i oczyści śluz w żołądku. Pokrój pokrzywę i wrzuć do zupy.

św. Hildegarda

Jakie właściwości lecznicze ma pokrzywa?

W lecznictwie ludowym używano pokrzywy do biczowania kończyn oraz okładów chorych miejsc w chorobie reumatycznej. Robiła to jeszcze moja babcia, na co patrzyłam z przerażeniem. Czy to prawda? Pobawiłam się w detektywa i poszukiwałam odpowiedzi na pytanie, które zawsze nurtuje mnie najbardziej – dlaczego?

Dlaczego okłady z pokrzyw pomagały na chore stawy?

Okładając chorą część pokrzywą parzy się skórę włoskami i w ten sposób zawarte w niej substancje przeciwzapalne zostają jakby wstrzyknięte pod skórę. Niezmiernie mi się to spodobało, jak również informacja, którą znalazłam, że preparaty z pokrzywy są sprawdzonym środkiem pozwalającym na ograniczenie stosowania leków  przeciwreumatycznych, gdyż ta niezwykle cenna roślina zawiera bor, pierwiastek polecany w zapaleniu stawów. Ostatnie badania wykazały, że „pokrzywa hamuje wytwarzanie w organizmie cytokin – substancji odpowiedzialnych za powstawanie bólu, które zapoczątkowują procesy zapalne i prowadzą do niszczenia chrząstek” (M. E. Senderski).

Oczywiście jest to tylko jedno z licznych działań pokrzywy, o którym zdecydowałam się szerzej napisać, bo wspomnienia babci przykładającej pokrzywę mnie nurtowały i proszę – jest odpowiedź.

Teraz drugie pytanie:

Dlaczego musiałam pić napar z pokrzywy?

ppBabcia zawsze wciskała mi napar z pokrzywy, którego ogromnie nie lubiłam pić i często po kryjomu wylewałam po prostu w grządki. Kto miał rację? Ja czy babcia? No oczywiście, że babcia – chciała pomóc anemicznej wnuczce, bo pokrzywa wzmacnia i jest szczególnie polecana na wiosenne osłabienie, a to dzięki bogatemu składowi – witaminy: B2, B6, C, K  i minerały: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, bor. Jedna z najważniejszych zalet pokrzywy jest taka, że zwiększa produkcję krwinek i hemoglobiny oraz odporność organizmu: zawiera bliżej nieokreślone związki podnoszące odporność,  pobudzające wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych. Żelazo, które pokrzywa posiada jest łatwo wchłanialne dzięki obecności witaminy C.

Niesamowite i to już wystarcza, żebym podjęła kurację sokiem z pokrzywy. Pomimo iż nadal tkwię w remoncie i nie mam gdzie porozmieszczać sprzętów, przywiozłam ze sobą sokowirówkę, by odbyć kurację pokrzywową wg starej receptury. Zawsze byłam anemiczna, co jakiś czas muszę brać zastrzyki z żelazem i wit B, może teraz inaczej się podratuję, a na pewno mniej boleśnie. O tym i o miodzie pokrzywowym w następnym artykule dotyczącym przetworów z pokrzywy.

Aktualności: z sokowirówki wychodzi mało soku, lepiej wyciskać ją w wyciskarce wolnoobrotowej lub poprzez zimną macerację. Więcej klik.

Na co jeszcze pomaga pokrzywa?

  • działa moczopędnie, „czyści” krew
  • zapobiega biegunkom
  • hamuje krwawienia (dzięki wit K)
  • obniża poziom cukru we krwi
  • pobudza działalność trzustki
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego
  • działa jako lek ściągający, dlatego można ją podawać w formie naparu przy problemach z jelitami, w lekkich krwawieniach w przewodzie pokarmowym
  • barwi na zielono: zawiera chlorofil, dlatego też nadal barwi się wyciągiem z pokrzywy słodycze, jest oznaczana jako E140, chlorofil ma zastosowanie przy produkcji kremów
  • kurom podaje się posiekane młode liście pokrzywy do karmy, co oprócz działania zdrowotnego ma również wpływ na mocno pomarańczowy kolor żółtek – dzięki zawartości karotenoidów
  • wyciągi wodno-alkoholowe z korzenia spowalniają przebieg prostaty
  • płukanie włosów w wywarze z pokrzywy: 2 -3 łyżki suszonej pokrzywy zalej 500 ml wrzącej wody, przykryj, po 20 minutach dodaj  2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny, wypłucz włosy po wcześniejszym umyciu – włosy staną się lśniące, pozbędziemy się też łupieżu. Płukanka z pokrzywy nie jest wskazana dla włosów suchych. Napar rób z suszonej pokrzywy, świeża może zabarwić włosy na zielono.
  • z pokrzyw przygotowuje się gnojówkę dla roślin  – to naturalny środek na choroby roślin

Środki ostrożności:

Pokrzywa może spowodować alergię, nie powinny jej nadużywać osoby, które mają problem z nerkami. Poparzenie pokrzywą skutecznie niweluje potarcie rozgniecionym liściem szczawiu kobylaka, mięty lub też samym sokiem z pokrzywy.

Jak zbierać i suszyć pokrzywę?

suszonaMożemy ją zbierać i wiosną i pod koniec lata. Starsza pokrzywa ma mniej witamin i minerałów, więcej krzemionki. Pokrzywę można zbierać i przed kwitnieniem i w trakcie kwitnienia. Każda ścięta pokrzywa odrasta, dzięki czemu możemy ją zbierać kilka razy, ale najwięcej wartości ma ta zebrana po raz pierwszy – przed kwitnięciem. Korzenie wykopujemy jesienią, czyścimy i suszymy w temperaturze do 50 st C, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach pieca. Korzeń ma cenne właściwości także dla naszych włosów, ale o tym w następnym poście. Liście pokrzywy ścinamy na wysokości 1/3  rośliny i suszymy w temperaturze pokojowej rozłożone na siatce lub powieszone na sznurku w pękach po 3-4 sztuki. Ważne, żeby unikać słońca i żeby miała dostęp do powietrza, bo łatwo pleśnieje. Wysuszoną pokrzywę wkładamy do opisanej torebki i trzymamy w miejscu suchym. Kwiaty i owoce pokrzywy też suszymy – mają  sporą zawartość fitosteroli. Z pokrzywy w sierpniu suszymy tylko liście, łodyga jest zbyt zdrewniała – taka właśnie nadaje się na materiał.

Napar z liścia pokrzywy

2 łyżki suszonych liści pokrzywy lub ścięty czubek świeżej pokrzywy zalej wrzątkiem, potrzymaj w przykrytym kubku 10-15 minut, odcedź, wypij. W celach leczniczych, pij taką herbatkę 3 razy dziennie. Napar stosuje się jako lek stymulujący trawienie, odtruwający, moczopędny, łagodzący bóle stawów. Jeśli chcesz uzyskać napar, który poprawi twoje wyniki krwi, to zrób zimny macerat ze świeżej pokrzywy – przed kwitnięciem – wg dr J. Babickiego (webinarium).

Ciekawostka

250px-Nettle_thread,_Southern_Siberia,_19th_century_-_Museum_of_Cultures_(Helsinki)_-_DSC04760

Wikipedia

Pamiętacie Elizę z baśni Andersena o 12 braciach? Eliza musiała utkać z pokrzywy materiał na koszulki dla swoich braci, by móc ich odczarować. Andersen zaczerpnął swój pomysł z rzeczywistości. Pokrzywę jako roślinę przędzalniczą opisał  w XII wieku Albert Wielki. Do XVII wieku wyrabiano z niej tkaniny. Jak się domyślacie bawełna i jedwab wyparła pokrzywę. Na krótko przypomniano sobie o niej w czasie I wojny światowej. Wówczas to Niemcy produkowali dla swojej armii z tego, co zostało, gdy zabrakło lnu i bawełny.

Dziś jest raczej rzadko wykorzystywana do tkania, choć cenią sobie ją wciąż rybacy ze względu na to, że włókno tego zioła jest bardzo mocne, nie nasiąka i nie gnije.

 Roślina jadalna?

Dawniej traktowano pokrzywę jako coś, co ratuje życie na tzw „przednówku”, czyli w czasie, gdy na wsi nie było już, co jeść, a nowe jeszcze nie wyrosło. Pokrzywę zjadano wówczas jako zupę, danie duszone do ziemniaków, pociętą polecała św Hildegarda dorzucać do zup. Teraz wraca się do starych zwyczajów i jest to ogromnie cenne w przypadku pokrzywy ze względu na jej bogaty skład. Pamiętajcie tylko o tym, by ograniczyć spożywanie pokrzyw starszych, bo ich liście mają składniki szkodliwe dla nerek. Pokrzywę można przyrządzać tak, jak szpinak, a zupę tak jak zupę ze szczawiu.

A więc: Teraz pokrzywa! Więcej pomysłów na pokrzywę – tutaj

Czy masz już swoje ulubione danie z pokrzywy?

 

 

 

 

 

Bibiografia:

Wiadomości zielarskie: H. Milczarek-Szałkowska, Pokrzywa zwyczajna o niezwyczajnych właściwościach

M. Treben: Apteka pana Boga

G. Goulfier: Pokrzywa w ogrodzie i kuchni

A. Ożarowski, W. Jaroniewski: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie

I. Gumowska: Ziółka i my

M. E. Senderski: Ziołowe receptury na zdrowie

 

 

 

  • Facebook

Jeśli podobał ci się artykuł, udostępnij go znajomym. Pomyśl też o darmowej prenumeracie; mój newsletter to szybki dostęp do nowych artykułów, przepisy tylko dla ciebie oraz sklepowe aktualności i promocje. Na subskrypcję możesz zapisać się tutaj . Dziękuję 💚

20 komentarzy

  • Odpowiedz 13 sierpnia, 2019

    Olenka

    Bardzo fajny, ciekawy i wyczerpujący artykuł. Dla mnie pokrzywa też stanowi niemałe bogactwo 🙂 Stosuję ją na wiele przypadłości m.in na stany zapalne, opuchnięte nogi. Ale chyba najczęstszym przepisem po jaki sięgam to płukanka z pokrzywy na włosy. Robię ją średnio 1- 2 razy na tydzień.
    I pomyśleć że kiedyś kupowałam gotowy susz w aptece. Jednak przy tak częstym wykorzystaniu tej rośliny postanowiłam ją sama zbierać i suszyć. Chociaż na początku mnie to przerażało i myślałam, że coś zrobię nie tal, to teraz polecam wszystkim – hodujcie pokrzywy 😉 to samo zdrowie.

  • Odpowiedz 14 lipca, 2018

    xd

    Słowianie ponad 3000 lat temu wiedzieli o pokrzywie wszystko oraz to czego wy się nigdy nie dowiecie a bajki że to odkrył niby jakiś pajac z zachodu czy niektórzy piszą że niby ksiądz który pewnie wcześniej spalił czarownice no cóż piszcie dalej na chwałę żydka aj waj

  • Też korzystam z tych dobroci, chodzę przydrodze z worem, jak jakaś zielicha 🙂 i ścinam teraz na całą zimę, susze, robię nalewki. Używamy mało kosmetyków popularnych dla dzieci, za to kąp ię ich właśnie w ziołach non stop 🙂

  • Odpowiedz 22 maja, 2015

    Zielara

    http://naturalnie.pro/ziolowisko-na-chmielnej/
    tutaj znajdziecie przepis na ciekawy przepis na drink z pokrzywy i daktyli, Wypróbujcie!

  • Odpowiedz 22 maja, 2015

    Zielara

    Napisane ze znajomością rzeczy. Jestem za pokrzywą całym sercem, Maria Treben mówiła, że to ziele anielskie. W tym roku odkryłam przepis na drink pokrzywowy z daktylami-ciekawe połączenie, no nie? Wypróbujcie. Pokrzywa już zaczyna kwitnąć, więc trzeba się pośpieszyć
    http://naturalnie.pro/ziolowisko-na-chmielnej/ http://naturalnie.pro/szczaw-i-swiatowe-zycie/

  • Odpowiedz 26 sierpnia, 2014

    mariah.

    ciesze sie ze nie zanudzam.. to jeszcze na dokladke cos smiesznego- powiedzonka malusinskich:
    mojej kolezanki corka miala wtedy z siedem lat-wrocila z placu zabaw podekscytowana i juz od progu wola:
    -mamo bawilismy sie w ganianego i tak ganialam ze wpadlam w pokrzywy i cala sie pokrzywilam!”

    • Dziękuję ci bardzo za super smieszną historyjkę. 🙂 Uśmiałam się, bo troszkę znam dzieci w tym przedziale wiekowym (uczyłam w klasach I-III), więc wiem, jakie powiedzonka wymyślają i jaki świat jest dla nich inny.:) No i rzeczywiście od pokrzywy można się pokrzywić. 😉

  • Odpowiedz 25 sierpnia, 2014

    mariah.

    kapiel pokrzywowa-zdrowia doda-historia z dziecinstwa

    mialam moze z piec lat jak uczylam sie jazdy na rowerku-na wakacjach u babci na wsi,
    bylo goraca wiec latalo sie w samych majtach i tak wlasnie wsiadlam na nowa „zabke”, po kilku rundach na podworzu jakos nieszczesliwie skrecilam i wyladowalam w kepie pokrzyw pod plotem! o jej!-pewnie bolalo i darlam sie jak opetana…ale nie pamietam -tylko jedno wiem- reumatyzmu nie mam do dzis-a bylo to juz z pol wieku temu….

    • Maria, dziękuję za super opowieść z dzieciństwa i polecenie kąpieli pokrzywowej. Nie przestawaj komentować, robisz to naprawdę z wdziekiem. 🙂

  • Odpowiedz 24 sierpnia, 2014

    krystyna

    Pewno robię błąd susząc pokrzywę na słońcu. Wiem, że w przepisach jest, żeby nie suszyc na słońcu.
    W tym roku właśnie sobie eksperymentalnie suszę na słońcu, wyobrażając sobie, że nasączona będzie promieniami słońca. Szczerze powiem – wychodzi smaczna, pachnąca i zielona.
    Będę dalej suszyc już nie na słońcu, w pękach powieszone na sznurku.

    Dzięki – super info.

  • Odpowiedz 17 lipca, 2014

    Agnieszka

    Dziękuję Małgosiu za inspiracje 🙂 Serdecznie pozdrawiam. Agnieszka

  • Odpowiedz 14 lipca, 2014

    Szkatułka Cook

    pięknie napisałaś o pokrzywie Małgosiu. Uściski ślę

  • Odpowiedz 2 lipca, 2014

    Michał

    Dziękuję za artykuł :).

Zostaw odpowiedź