Bigos ziołowy

bigos ziolowy

Mamy kolejny Nowy Rok, a wraz z nim nową datę, do której trzeba się przyzwyczaić i nowe nadzieje, że ten będzie lepszy, a może tak samo dobry? Może wystarczy, żeby dostarczył nam chwil, którym tylko my potrafimy nadać piękno i urok przemijania? Gdy patrzę na blask zachodzącego słońca, które oplata szare gałęzie, to widzę magię dziejącą się na moich oczach. Oto nagie patyki stają się czarem minionego dnia, a cichy las schronieniem dla światła. I ja również wpuszczam w siebie promień tej chwili i mam wrażenie, że w tym momencie nic więcej nie trzeba. Piękno drzew, które przyjęły światło  dostarczają tak wiele. I myślę sobie, że w Nowym Roku najbardziej pragnę dla siebie, bym nadal potrafiła dostrzec to piękno. Bym ciągle zachwycała się widokiem jastrzębia siedzącego na wysokiej gałęzi, uparcie kwitnącą gwiazdnicą  i parą, w którą zamienia się mój oddech. Bym ciągle była. Tego i tobie życzę z całego serca. Zobacz piękno każdej chwili, która jest.

Dodaję kilka zdjęć z pięknego czasu zimy, poniżej przepis na pyszny bigos ziołowy, który powstał przypadkiem.

 

 

DSC_1089

DSC_0982

DSC_0968

DSC_0962

DSC_0956

 

DSC_1010

Czas świąt to dla mojej rodziny nie tylko wspaniały czas wspólnego bycia, to również wielki czas wymyślania nowych dekoracji, tworzenia menu, rozdziału prac. Zdecydowana większość z nas nie je mięsa, więc poszukujemy też alternatywnych rozwiązań wegetariańskich. Takim okazał się bigos, do którego wrzucałam to, co ususzyłam lub zamroziłam w czasie letnim. Podstawą była swojska kapusta kiszona i zioła.

1,2 kg kapusty kiszonej

20 dag głogu

20 dag suszonych moreli

10 dag suszonych śliwek

10 dag suszonej jarzębiny

10 dag zmrożonych lub suszonych owoców czarnego bzu albo sok z czarnego bzu

łyżka lebiodki

łyżka kurdybanka

5 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren jałowca

pieprz

Kapustę kiszoną pokrój i odciśnij, zalej wrzątkiem i gotuj z morelami, śliwkami, jarzębiną. Osobno ugotuj głóg i przetrzyj przez sito. Po godzinie gotowania dodaj ziele i jałowiec, gotuj godzinę. Na koniec wrzuć pozostałe przyprawy i przecier z czarnego bzu, owoce lub sok, pogotuj 5 minut, wmieszaj przecier głogowy. Odstaw. Na następny dzień pogotuj 5 minut i podawaj gorący z chlebem. Bigos zaskakuje dobrym smakiem. Mam tylko jedną uwagę – nie wszystkim smakuje jarzębina w postaci całych owoców, warto użyć przyprawy, która powstanie poprzez zmiksowanie suszonej jarzębiny lub przecieru zamrożonego w kostkach do lodu.

Dobrego czasu życzę i mając tę wyjątkową, noworoczną okazję, dziękuję za dwuletnie bycie ze mną, czytanie, komentarze i wszystkie słowa wsparcia i wdzięczności. 🙂

Jeśli nie masz czasu, dostępu do ziół lub z innych powodów jest ci wygodniej zakupić gotowy produkt, to zapraszam do mojego sklepu internetowego, możesz w nim kupić niektóre opisywane przeze mnie produkty. Sklep tutaj.

DSC_1045-3

DSC_1107

  • Facebook

Jeśli podobał ci się artykuł, udostępnij go znajomym. Pomyśl też o darmowej prenumeracie; mój newsletter to szybki dostęp do nowych artykułów, przepisy tylko dla ciebie oraz sklepowe aktualności i promocje. Na subskrypcję możesz zapisać się tutaj . Dziękuję 💚

6 komentarzy

  • ależ mi zapachniało <3 Wszystkiego dobrego w nowym roku Pani z Mgieł. Niechaj się darzy i szczęściem sypie …. jak płatkami śniegu, snuje jak mgłą o świcie…

    • Odpowiedz 5 stycznia, 2016

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Wzajemnie Szkatułko, dziękuję, że zajrzałaś. 🙂

  • Odpowiedz 5 stycznia, 2016

    Ewa

    Na wstępie życzę udanego i zdrowego całego nowego roku. A teraz mam pytanie, wiem że zywokost jest pomocny w leczeniu kości a ja jestem po operacji kolana i musi mi się odbudować chrząstka którą mam uszkodzoną, w jakiej formie zastosować zywokost?

    • Odpowiedz 5 stycznia, 2016

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Tylko jako maść albo żel. Maść jest lepsza ze względu na to, że tłuszcze zwierzęce mają zdolność przenikania głębiej. 🙂

  • Odpowiedz 4 stycznia, 2016

    Ananda

    Jak u Ciebie jest pięknie, Małgosiu! 🙂 Bigos na pewno smakował cudownie…

    Spełnienia wszystkich marzeń życzę dla Ciebie w tym roku! Na pewno będziesz tak samo dostrzegała piękno dookoła, bo inaczej i być nie może 😉

    • Odpowiedz 4 stycznia, 2016

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Też tak myślę Ananda, to jest już pod skórą. Na szczęście. Życie może być takie piekne, prawda? Trzeba to tylko chcieć zauważyć. Pozdrawiam cię nadal mroźnie. 😀

Zostaw odpowiedź