Zdrowie w kropli soku

wyciskarka wolnowytlaczająca

W tym roku nastąpił wielki szczyt ziołowego obrabiania w moim gospodarstwie i jak zwykle pojawiło się pytanie – co zrobić, by robić to prościej, szybciej i z jak największym efektem zdrowotnym. Jak przetwarzać, by zachować maksimum cennych związków, które przyczynią się do lepszego samopoczucia, wyglądu i witalności? Moja sokowirówka została zalana wodą w czasie przeprowadzki i powodzi. Nie chciałam już kupować nowej, gdy nastał czas wyciskarki wolnoobrotowej. 

W końcu po miesiącach zastanawiania się, stałam się szczęśliwą posiadaczką wyciskarki wolnoobrotowej.

Oto najważniejsze zalety wyciskarki Philips Avance:

  • Zachwycił mnie jej rozmiar – szeroka na jedyne 11 cm, a równocześnie  tak skonstruowana, że mieści się pod nią wysoka szklanka.
  • Ma funkcję „niekapki”. W trakcie zmiany szklanki, czy zakończenia produkcji soku można wcisnąć blokadę kapania soku.
  • Nie ślizga się na blacie dzięki gumowym podkładkom.
  • Uzyskuje się aż 90% mętnego soku z owoców dzięki zastosowaniu najnowszej technologii MicroMasticating.
  • Czyszczenie zajmuje tylko minutę czasu, jest też możliwe wstępne czyszczenie poprzez wypłukanie soku zalegającego w głównej dyszy.
  • DSC_1316
  • Jest przeznaczona nawet do maleńkich kuchni dzięki swoim niezwykłym gabarytom.
  • Ma dwa filtry – do soku bardziej i mniej zagęszczonego, co ułatwia uzyskanie soku nawet z owoców bardzo miękkich, jak mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, również owoców pełnych skrobi, jak banan.

Wyciskarka Philips Avance jest dostępna już od 1400 zł. Cena jest relatywna do jakości produktu i wszelkich udogodnień zaproponowanych przez producenta, dla mnie, jako klienta najważniejsza jest jej wielkość i sprawność wyciskania. Ogromnie sobie cenię też to, że wszelkie elementy są tak dopasowane, że można je schować w jednym pojemniku, który też ma swoje miejsce pod wyciskarką. Zawsze drażniło mnie kapanie soku, tutaj nie kapie. To miłe, że producenci myślą o tak drobnych szczegółach. I jeszcze jedno – cenię sobie ładne rzeczy – ta wyciskarka jest piękna w swojej prostocie z delikatnym kolorem srebra. A soki? Są przepyszne i te w formie mętnej mogą śmiało stanowić jeden z posiłków, zwłaszcza dla chcących zrzucić trochę wagi. Rzadko kiedy nowa rzecz wzbudziła tyle pozytywnych emocji w moim domu i dodatkowo przeświadczenia, że jest to produkt niezbędny. Na razie pijemy codziennie soki z jarzyn i owoców, ale już  planuję wyciskanie soków z pokrzywy, mniszka, krwawnika, gwiazdnicy, bylicy. Będzie się działo na wiosnę.

Dlaczego soki powolnie wygniatane są tak ważne? 

Poprzez powolne zgniatanie owoców wyciskarka pozwala na zachowanie pektyn, witamin i polifenoli, które działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, hamują procesy starzenia się skóry, pochłaniają szkodliwe promieniowanie UVA i UVB, podnoszą odporność organizmu. Polifenole występują w kwiatach i owocach, pełnią rolę barwników, ich zadaniem jest ochrona roślin przed chorobami, działaniem słońca i patogenów. Producenci klarowanych soków nie lubią polifenoli, gdyż te powodują mętnienie i powstawanie osadu. Pamiętaj – im bardziej klarowny sok, tym mniej cennych związków zawiera. Soki z wyciskarki wolnoobrotowej dostarczają super mętnego soku – cieszy mnie to ogromnie, bo darzę szczególną sympatią polifenole.

Często dostaję zapytania dotyczące odporności, ziół, które można stosować i zawsze zwracam uwagę na nasz sposób odżywiania, to jeden z czynników, które decydują o odporności. Co z tego, że będziesz pić intrakt z echinacei, jeśli nie dostarczysz na bieżąco witamin, minerałów i innych związków, które podnoszą ogólną kondycję organizmu. Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by spożywać dziennie kilka porcji warzyw i owoców – może  to dobry pomysł, by jedną z porcji był mętny sok z wyciskarki? Na pewno doskonały w przypadku dzieci. Na świecie wzrasta już spożycie soków mętnych – w Niemczech o 20%, w Japonii o 80%. Czas na Polskę. Badania nad sokami przeprowadził prof. Jan Oszmiański w Katedrze Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Profesor wskazał, że soki mętne w stosunku do soków klarowanych zawierają 4 razy więcej związków z grupy polifenoli (głównie flawonoidy).

Przedstawiam zatem propozycje 3 soków, które w pierwszej kolejności zdecydowałam się zrobić. Do każdego soku dodaj cytryny lub kwasu askorbinowego, by uchronić polifenole przed utlenieniem.

Sok burgundowy: podnosi ogólną odporność

wyciskarka wolnowytlaczająca

Składniki: aronia, jabłko, cytryna, woda źródlana

Wielkim zbiornikiem flawonoidów jest aronia. W prawie czarnej skórce jest ich tak dużo, że owoc stał się cierpki. Nie będzie to problemem, jeśli do soku dorzucisz liści wiśni lub startego siemienia lnianego – najlepiej w ilości 15 % w stosunku do  soku. Aronię połącz też z jabłkiem, by napój był mniej skoncentrowany. To napój mocy, który zadba nie tylko o ogólną kondycję naszego organizmu, również przyczyni się do poprawy wzroku, gdyż dba o ukrwienie w gałce ocznej. To chyba dobra nowina dla wszystkich zapracowanych przy komputerze? Podobnie będzie działał sok z borówek, porzeczek czarnych – wszystkich owoców o ciemnej skórce. Wykorzystuję do soku zmiksowaną i zapasteryzowaną aronię ze słoiczka.

Rada: Ziarna również możesz przepuścić przez wyciskarkę, trzeba je jedynie namoczyć na kilka godzin.

Sok zielony – poprawia wyniki krwi

wyciskarka wolnowytlaczająca

Jarmuż, zielona pietruszka, mniszek, pokrzywa, jabłko, ¼ cytryny, woda

Jarmuż to kolejna niezwykle cenna roślina, która zazwyczaj jest używana do ozdabiania talerzy, a tymczasem powinna być spożywana na co dzień. Tylko jak to zrobić, skoro to troszkę mało smaczne warzywo? Odpowiedź jest prosta – wyciśnij z jarmużu sok. Jarmuż wspomaga procesy oczyszczania organizmu, działa przeciwonowotworowo, zawiera mnóstwo witaminy K. Pokrzywa to kolejne zioło oczyszczające, które dodatkowo działa przeciwalergicznie, podnosi odporność organizmu i poprawia wyniki krwi. Problem jest tylko taki, że najlepiej jest spożywać świeży sok z pokrzywy, tutaj wyciskarka jest świetnym rozwiązaniem dla zielonego króla roślin. Dorzuć jeszcze mniszka dbającego o młodość i witalność, a otrzymasz moc witamin i minerałów – dla twojego zdrowia. Oczywiście koniecznie połącz ten sok z jabłkiem i sokiem z cytryny. Zioła najpierw potnij na drobne części i zalej zimną, przegotowaną wodą. Po godzinie przepuść przez wyciskarkę. Możesz też zioła zostawić na noc i rano wycisnąć z jabłkiem.

Sok pomarańczowy: zatrzymuje przeziębienie

wyciskarka wolnowytlaczająca

Rokitnik, nagietek, owoce dzikiej róży, 2 cm imbiru, ¼ cytryny, jabłko, woda

Jest możliwe zatrzymanie przeziębienia poprzez dostarczenie organizmowi sporej ilości witaminy C, co gwarantuje potentat zawartości tej witaminy – dzika róża oraz rokitnik, w owocach którego witamina C nie ulega rozkładowi, gdyż rokitnik nie ma w sobie enzymu rozkładającego witaminę C. Gdy dołączysz do tego jeszcze związki wirusobójcze zawarte w imbirze i nagietku (również w owocach czarnego bzu, majeranku, babce lancetowatej, świeżej melisie) – może uda ci się zatrzymać rozwijającą się infekcję. Niejednokrotnie ta sztuka mi się udawała, więc polecam gorąco.

Jesteś fanem marchewki? Teraz masz możliwość uzyskania z niej soku pełnego witaminy A i mikroelementów, które nie pozostaną w masie miazgi, tylko w soku. Wszystkie owoce, również miękkie, jarzyny, orzechy (wcześniej namocz) możesz przecisnąć w wyciskarce. To rewelacyjna odpowiedź na zapotrzebowanie rosnącego zainteresowania naszym zdrowiem. To też świetny sposób na odchudzanie, bo szklanka soku jest pełna błonnika i może stanowić pełnowartościowy posiłek jarzynowo – owocowy.

Kolejne etapy produkcji własnego soku:

  • Umyj owoce, jarzyny, nie obieraj ich ze skórki, możesz jedynie wyciąć gniazda nasienne, z moreli, brzoskwiń wyciągnij pestki. Pokrój na drobne kawałki. Zioła umyj, pokrój.
  • Podłóż pojemnik z miarką lub szklankę, zmieści się nawet wysoka szklanka.
  • Wkładaj do dyszy kawałki owoców, jarzyn, ziół i lekko dociskaj. Wyciskarka chodzi cicho. Jej zaletą jest pobieranie jedynie do 200 W.
  • Po uzyskaniu określonej ilości soku wstępnie przepłucz wyciskarkę wlewając wodę źródlaną do dyszy i wymieszaj ją z sokiem.
  • Pod strumieniem wody przepłucz dokładniej główną część, filtr, popychadło, pojemnik na odpadki.
  • Wszystkie części są tak skonstruowane, że mieszczą się w jednym pojemniku na odpadki, co ułatwia ich przechowywanie i sprawia, że nie musisz się zastanawiać, gdzie to schować w kuchni.

A ty, czy masz już doświadczenia z sokami mętnymi? Wyciskasz soki w sokowirówce, czy też zakiełkowała w tobie myśl o wyciskarce?

 

 


 

Bibliografia:
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,27205,metne-soki-jablkowe-sa-cztery-razy-zdrowsze-niz-klarowne.html

 

 




  • Facebook

Jeśli podobał ci się artykuł, udostępnij go znajomym. Pomyśl też o darmowej prenumeracie; mój newsletter to szybki dostęp do nowych artykułów, przepisy tylko dla ciebie oraz sklepowe aktualności i promocje. Na subskrypcję możesz zapisać się tutaj . Dziękuję 💚

10 komentarzy

  • Odpowiedz 1 marca, 2018

    Alla33

    Bardzo ciekawy artykuł:)

  • Odpowiedz 26 września, 2017

    Elżbieta

    Witam. Mam solidną wyciskarkę i owoce dzikiej róży. Czy owoce wrzucać całe z pestkami?

  • Odpowiedz 24 lutego, 2016

    Anna Wiśniewska

    Hej, świetnie opisałaś pozytywne aspekty spożywania wyciskanych soków. Czy jest jeszcze jakiś sprzęt godny uwagi, oprócz Philipsa? Dzięki Twojemu artykułowi zaczęłam się poważnie zastanawiać nad zakupem jednego modelu spośród wymienionych tutaj.

    • Odpowiedz 24 lutego, 2016

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Aniu, rzeczywiście soki są wspaniałe, piejemy je codziennie – w zasadzie jako jeden z posiłków, są bardzo syte, zwłaszcza mętne. Zaletą tej wyciskarki są małe gabaryty – jest wąska, tak jak widać na zdjęciu z pomarańczą. Nie wiem, jak inne wyciskarki działają, tę trenuję już długo, łatwo się ją czyści i wyciska, jak na razie,zawsze. Bardzo polecam. Czekam z utęsknieniem na świeże zioła, które będzie można dorzucać i owoce z antocyjanami. 🙂 Dla mnie jest to szczególnie fajne rozwiązanie, bo owoców za bardzo nie lubię, soków nigdy nie piłam, bo pełne chemii i słodkie. Aha, gdy będziesz również chciała wyciskać zioła, to – nie wiem, czy pisałam o tym w artykule – drobno pokrój, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę i taką miksturę wlej do wyciskarki. Pozdrawiam serdecznie i jak kupisz, to daj znać, czy się spodobało. 🙂

  • Odpowiedz 3 lutego, 2016

    detektywjarzynski .

    Bardzo fajna sprawa z tą wyciskarką. Sam też o czymś takim myślałem. Niestety nie mam w tej chwili czasu, by dokładnie zapoznać się z Twoim interesującym artykułem niemniej wieczorem lub w nocy wrócę do ponownego szczegółowego jego przeczytania. Pozdrawiam w Nowym Roku.

    • Odpowiedz 3 lutego, 2016

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Koniecznie wróć, bo jest to jedna z lepszych rzeczy, które można sprawić dla swojego zdrowia. Mocno skracając – soki mętne uzyskiwane za pomocą wyciskarki zachowują 4 razy więcej polifenoli. Badania są podlinkowane. 🙂 Pozdrawiam. 🙂

  • Dzień dobry moja Pani z Mgieł … wiedziałam, że i tym razem będzie nietuzinkowo i smacznie i zdrowo. Jednego czego mi potrzeba w mojej kuchni to wyciskarka – niestety funduszy na razie brak na takową 🙁 ale będę mieć w pamięci Twoją rekomendację 🙂 Pyszne takie soki i zdrowe. Pozdrawiam z Wyżyny Lubelskiej … u nas jakoś już wiosennie 🙂

    • Odpowiedz 29 stycznia, 2016

      Małgorzata Kaczmarczyk

      Szkatułko, to rzeczywiście sprzęt niezbędny w każdej kuchni. Ja jestem zachwycona, tym bardziej, że nigdy nie lubiłam soków, a te smakują wyjątkowo i raczej przypominają zdrowy posiłek niż sok. I jak zwykle – dla mnie najcenniejsze są te polifenole. 😉 Pozdrawiam cię z gór, u nas też wiosennie – lepiężniki wypuszczają już zalążki kwiatów.

Zostaw odpowiedź