Wypij jodłę

Jedna  z moich choinek światecznych wypuściła pędy – to nieuchronna zapowiedź wiosny, pomimo iż znowu toniemy w śniegu. Na Boże Narodzenie nie udało mi się kupić jednej wysokiej jodły, za to stałam się posiadaczką 3 niskich, które pracowicie poiłam wodą. Teraz tylko trzymać kciuki, żeby ziemia je przyjęła i mój planowany lasek jodłowy zaczął istnieć nie tylko w wyobraźni. Zapałałam miłością do tych drzew po bytności w unikatowym już lesie jodłowym w Beskidzie Niskim. To jedno z niewielu miejsc w Polsce, gdzie można jeszcze spotkać lasy jodłowe.

 

3

Nadawano jej przydomek gonna i mawiano, że „z niebem gada”. Symbolizowała długowieczność i ratowała z opresji chorób. Chorego kładziono na posłaniu z igliwia, co zaobserwowano w świecie zwierząt – słabe niedźwiedzie i tygrysy kładły się na igliwiu i zajadały młode gałązki. W Rumunii kąpano noworodki w wywarze z igieł przypisując im działanie silnie ozdrowieńcze.  Dokonywano też obrzędu spokrewnienia, nacinając w korze znak noworodka. Dziecko pozostawało w ten sposób w magicznym związku ze swą jodłą, opiekowało się nią i gdy zaszła taka potrzeba, prosiło ją o pomoc w niedomaganiach i trudnych sytacjach życiowych. Zawsze, gdy znajdę wzmiankę o dawnych obrzędach, jestem pod silnym wrażeniem wielkiego związku starych pokoleń z naturą i sposobów radzenia sobie z problemami. Uproszczone porównanie – dawniej – każdy miał jodłę, która leczyła z chorób duszy i ciała. Dzisiaj mamy terapeutę i lekarzy. A może by tak mieć swoją jodłę. Na tyle to do mnie przemawia, że decyduję się to ją wybrać na osobiste placebo. W Polsce jodła również była uważana za drzewo magiczne,  zwłaszcza w obrzędach pasterzy owiec. Z jej pomocą święcono mleko i przeganiano sny młodych juhasów. Drzewo musiało na siebie zwrócić uwagę poprzez swe niezaprzeczalne piękno – w zimie mocno widoczne, ciemnozielone, rozpostarte w kształt trójkąta, niezmiernie zmierzające ku światłu, kosmiczne drzewo. Nic, tylko z niebem gada, moja gonna.

1

Co leczy jodła?

Szyszki sosny zawierają lek, źródło: Wikipedia

Szyszki sosny zawierają lek, źródło: Wikipedia

Roczne gałązki jodłowe zwane cetyną oraz szyszki dostarczają poprzez destylację parą wodną olejku jodłowego. Olejek ten wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.  Przyspiesza gojenie ran, egzem, kąpiele z użyciem olejku wpływają na bóle reumatyczne i piękną skórę. I co najważniejsze dla nas – wpływają na wygładzenie skóry i zapobiegają jej wiotczeniu – czyżbyśmy w takim razie byli w posiadaniu naturalnego botoksu?

Najpopularniejszy olejek pichtowy jest powszechnie znanym lekiem uodporniającym,  w rozcieńczeniu stosowany jest do płukania gardła, wdychania , nacierania w przypadku bóli mięśni. Wystarczy 5 kropli dodać do używanej przez nas maści lub po prostu kremu nivea, by otrzymać efekt rozgrzewający. Więcej o olejku poczytasz tutaj.
Innym produktem uzyskanym w sposób pośredni od jodły jest spadziowy miód jodłowy, który  jest zbierany np w okolicach Roztocza. Ma kolor ciemnobrunatny, po skrystalizowaniu szary. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną, jest stosowany w przeziębieniach, przewlekłym katarze, kaszlu. Więcej o miodzie tutaj.

Las w ustach, czyli kompot z jodły

Zerwij kilka rocznych gałązek jodły, umyj je i pogotuj 5 minut.  Potrzymaj jeszcze pół godziny pod przykryciem, dodaj łyżkę miodu – twój leśny kompot gotowy.  Jeśli będziesz gotować kompot z jabłek, nie zapomnij wrzucić małą gałązkę jodły, to na pewno  wzbogaci smak. Do czego jeszcze można użyć tak pachnący wywar? Ja zastosowałam go jako odświeżacz do powietrza i tonik do twarzy. Do toniku dodałam łyżkę octu jabłkowego – w ten sposób wystarczy mi na tydzień czasu do przemywania twarzy. Wywar ma piękny czerwonobrązowy kolor i smakuje naprawdę doskonale.

Zostawiam wam też wspaniały przepis na nalewkę z zielonych szyszek jodłowych, których jeszcze u siebie na działce nie znalazłam, bo mam zbyt młode jodły, ale na dłuższym spacerze na pewno ich nazbieram. Nalewka ta musi postać kilka miesięcy, ale naprawdę warto, bo codzienny kieliszek powoduje, że nie mają do nas dostępu żadne choroby  infekcyjne – taka zapobiegliwość tych, co z drzewami gadają.

Nalewka na zielonych szyszkach

młode-szyszki-jodłowe_19-135824Nazbieraj zielonych szyszek jodły, umyj je i pokrój. Zalej 1/2 l gorącego spirytusu – podgrzewaj go tylko na kuchence elektrycznej lub indukcyjnej, kontakt z żywym ogniem może bowiem spowodować zapalenie się oparów podgrzewanego alkoholu. Gorący alkohol ułatwi przenikanie związków żywicznych. Po 2 tygodniach dolej 600 ml  przegotowanej wody (zmniejszam w ten sposób ilość procentów) wymieszanej z 4 łyżkami miodu, zamieszaj. Niech postoi jeszcze 2 tygodnie. Trzymaj w miejscu ciemnym i ciepłym, codziennie wstrząsaj. Po 4 tygodniach przecedź i odstaw na kilka miesięcy. Nalewkę można pić od razu, ale taka odstana jest zdecydowanie lepsza. Nalewka dobrze wpływa na kaszel, wentyluje płuca, jeśli jesteśmy przeziębieni, to mamy wrażenie, że lepiej nam się oddycha. Jeśli nie masz szyszek, możesz zeskrobać żywicę z pęknięć drzew iglastych (również świerkowych , sosnowych), zatopić rozdrobnione igły, kwiaty męskie sosny, pąki jodły, świerku. Nalewkę zrób w stosunku 1:2 – materiał roślinny powinien swobodnie pływać. Stosunek jest 1:2, bo potem dolewam jeszcze wody – dla zmniejszenia procentów.

Miód, co z niebem gada – miogonna

11

 

Z pewnością będziemy bliżej nieba po spróbowaniu tego specjału.  Moja miogonna właśnie się robi w słoiczku i już po jednym dniu maceracji jest naprawdę pyszna. Do miodu w stanie płynnym dorzucam umyte, obcięte igły jodłowe i stawiam przy kaloryferze na kilka dni. Codziennie wstrząsam i dolewam odrobinę przegotowanej wody, by łatwiej się odcedziły igiełki. Po 7 dniach przecedzam przez sitko. Takie pyszności nie są w stanie stać długo.  Zapobiegawczo będę go popijała, by się ustrzec od wiosennej infekcji plus oczywiście moje ulubione podgryzanie pączków na spacerze.

Jodła to drzewo szczególnie zagrożone  w Polsce. Rośnie tylko w niektórych częściach Polski ze względu na warunki, w jakich może się rozwijać. Wymaga czystego powietrza i żyznych gleb, nie rozwija się w środowisku zakwaszonym, dlatego też nie spotkamy jodeł na północy Polski, gdzie ze względu na powszechność występowania sosen, gleba jest kwaśna. Igły jodłowe nie zakwaszają gleby i rozkładają się szybko, nie stanowią w związku z tym żadnego zagrożenia dla lasów. W Polsce jodła występuje najczęściej  na południu kraju,  spotkać ją możemy na Pogórzu Karpackim, w Beskidzie Sądeckim i Niskim, na Roztoczu. Powszechna wycinka tych drzew w okresie świątecznym powoduje czasową ochronę wprowadzaną w okresie świąt Bożego Narodzenia przez wojewodów w małopolskim i śląskim. Od 200 lat obserwuje się zmniejszanie udziału jodły w lasach, obecnie zajmuje ona jedynie 2% powierzchni naszych lasów.

Gonna czeka.  Porozmawiaj z nią.

Jeśli nie masz czasu, dostępu do ziół lub z innych powodów jest ci wygodniej zakupić gotowy produkt, to zapraszam do mojego sklepu internetowego, możesz w nim kupić niektóre opisywane przeze mnie produkty. Sklep tutaj.

 

 

 

Bibliografia:
1. pr. zbiorowa:  Na początku było drzewo
M. E. Senderski:  Zioła
  • Facebook

Jeśli podobał ci się artykuł, udostępnij go znajomym. Pomyśl też o darmowej prenumeracie; mój newsletter to szybki dostęp do nowych artykułów, przepisy tylko dla ciebie oraz sklepowe aktualności i promocje. Na subskrypcję możesz zapisać się tutaj . Dziękuję 💚

19 komentarzy

  • Odpowiedz 21 czerwca, 2020

    Hubert

    czy nalewkę można robić na szyszkach jodły koreańskiej ?

  • Odpowiedz 15 maja, 2019

    Lucyna

    bardzo pouczające te artykuły – dziękuję bardzo zaczynam myśleć o zrobieniu syropu i nalewki z pędów sosny a trafiłam tu i okazuje się że z jodły też można mam koreańską przy domu oj będzie robota przy przetworach iglastych ;-))

  • Odpowiedz 2 maja, 2019

    Anni

    Jestem w posiadaniu młodych szyszek jodły..nie wiem jakiej, takie ciemnoróżowe na szczytach. Czy bez względu na gatunek mogę używać szyszek młodych jodeł? Co prawda jeszcze nic z tego nie rozumiem-(destylacja wodna) ale wniknę. Pozdrawiam😊

    • Tak, można używać różnych jodeł, zawsze będą tam związki bakteriobójcze, żywiczne. Destylacji nie polecam, bo urządzenie do destylacji będzie się lepiło od zywicy.

  • Odpowiedz 21 kwietnia, 2018

    Gata

    Zapomniałam dopisać, tu, czyli w Zachodniopomorskim 🙂

  • Odpowiedz 21 kwietnia, 2018

    Gata

    Odnośnie jodły, faktycznie prawie jej tu nie ma. Dlatego wielkim zaskoczeniem były dla mnie znalezione na leśnym spacerze samosiejki jodły. Musiałam się dobrze rozejrzeć i znalazłam, kilka potężnych starych jodeł, a pod nimi pełno młodych siewek. Rosną w starym lesie mieszanym wśród dębów i świerków. Boski zapach igieł 🙂

  • Odpowiedz 4 maja, 2017

    Eva

    Witam, czy mogą to być szyszki jodły koreańskiej?. Pozdrawiam

  • Odpowiedz 2 czerwca, 2015

    demirja

    z jodłą, tak jak ze świerkiem, czy sosną trzeba jednak uważać – bywa uczulająca przez wzgląd na olejki eteryczne. Przy zbieraniu dobrze jest więc uważać na żywicę, która jest bardzo dobrym surowcem, ale niestety, przez uporczywość w zmywaniu i niechęć na rozstania może narazić na większa ekspozycję alergenu

    magicznym drzewem jest również brzoza 🙂 mnie ona fascynuje, i to do brzozy skłaniam się jako do osobistego drzewa 🙂

    • ja również kocham brzozy – na pewno łatwiej się do niej przytulać i czerpać energię. Ale jodła to jest drzewo, które dla mnie „z niebem gada” – ma moc sięgania wysoko i jej widok z dalszej perspektywy jest imponujący. 🙂 Te dwa drzewa są dla mnie wyjątkowe. Aha, zapomniałam o lipie, tym bardziej, że mam okaz ponad stuletni. W czasie kwitnięcia lipa też „gada” i tę rozmowę mocno słychac i czuć. Brzęk pszczół i przepiękny, miodowy zapach unosi się wokół niej. 🙂

      • Odpowiedz 2 czerwca, 2015

        demirja

        takim też nieco zapomnianym, czy przemilczanym drzewem wydaje mi się grab. dopiero zaczynam szukać informacji o nim, ale chwile to potrwa, gdyż krucho u mnie obecnie z czasem 🙁 – myślę jednak, że może warto abyś i jemu się przyjrzała bliżej 🙂

        co do lipy – nie rosła w pobliżu żadnego z domów w mojej rodzinie, za to kasztanowce były popularne. i topola również, ale zdaje się, że akurat dom przy którym ta topola rosła miał za mieszkańców ignorantów przyrodniczych (szybko zostały usunięte nasadzenia poprzednich pokoleń, wraz z nastaniem nowej gospodyni, a szkoda, bo jak teraz na to patrzę, to nie było tam niczego zbędnego)

        • Przyjrzę się grabowi w literaturze, ale u mnie nie ma grabów. Tylko lipy, brzozy, olchy i topole. No i jodły. 🙂

  • Odpowiedz 10 maja, 2015

    Dorota

    Brak mi tylko proporcji. Ile zielonych szyszek trzeba na nalewkę?

  • Odpowiedz 10 kwietnia, 2015

    lucia

    ….a dziś ja Co odpiszę tak
    …” jestem liściem, zielonym, zdrowym w kolorze. moja zieleń
    jest spokojna jak myśli, które są bez emocji . bez cienia goryczy , bo co czułby owoc , który dojrzewa obok , gdyby czuł moje złe myśli, moją gorycz , moją tęsknotę – aby zerwać się poszybować w górę , do słońca , do nieba, a co potem ? byłabym niczym , uschłym , zdeptanym nie spokojnym już , nie zielonym liściem na drzewie? więc nie marzę już o tym , bo nie chcę być niczym ..chcę być zielonym, kolorowym…”

    taka mała refleksja mi się napatoczyła po przeczytaniu Twojego kolejnego postu…pozdrawiam 🙂 piękni piszesz, zdjęcia takie jak dusza Twa..

Zostaw odpowiedź Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.

Skomentuj Hubert Anuluj pisanie odpowiedzi