Mydło miodowe

Dzięki zjazdom zielarskim poznałam Małgosię – wspaniałą dziewczynę, która tak, jak ja pokochała pracę rzemieślniczą. Swoim dzisiejszym wpisem dzieli się recepturą na mydło miodowe. Prowadzi stronę i sklep – mydlane rewolucje klik 

Zajrzyj tam koniecznie, zobaczysz, jak kreatywnie można prowadzić swój biznes, a być może zechcesz spróbować jej wspaniałych wytworów. 🙂

 

Jak zrobić mydło miodowe?

Cudowne właściwości miodu znane są od wieków nie tylko w kulinarnym świecie, ale również w kosmetyce. Miód odżywia skórę, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się naskórka. W mydle działa jak naturalny barwnik. Dodatkowo mydło miodowe zostało wzbogacone woskiem pszczelim, który z jednej strony utwardza mydło oraz sprawia, że mydło wolniej się zużywa, zaś z drugiej pełni funkcję przeciwzapalną, przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną.

Aby wykonać mydło wcale nie musisz mieć specjalistycznego sprzętu. Znajdź w domu stary, niepotrzebny blender, to samo dotyczy pozostałych akcesoriów. Poniżej masz ściągawkę co musisz przygotować na początek swojej mydlanej przygody. Sugeruję, aby skompletować własną mydlaną wyprawkę i używać ją tylko do robienia mydeł.

✓ blender

✓ nóż kuchenny

✓ garnek (na 1 kg masy mydlanej najwygodniej użyć garnek o pojemności około 2,5l)

✓ naczynka (do odważania składników)

✓ termometr (do zmierzenia temperatury rozpuszczonych tłuszczy i ługu)

✓ łyżka (najlepiej sylikonowa)

✓ waga spożywcza (z dokładnością do 1 g)

✓ forma (sylikonowa do pieczenia ciasta, karton po mleku, drewniana skrzynka po winie)

✓ folia bąbelkowa do obłożenia formy

Podczas wykonywania mydła bardzo istotne jest przestrzeganie podstawowych zasad BHP. Przede wszystkim pamiętaj o odpowiednim zabezpieczeniu swojego ciała (okulary, dopasowane rękawiczki, dług rękaw). Drugim bardzo istotnym punktem jest praca z wodorotlenkiem sodu. Pamiętaj, że podczas dodawania wodorotlenku sodu do wody powstaje reakcja, w wyniku której temperatura powstałej cieszy osiąga około 70 st C.

Wykaz akcesoriów BHP

✓ rękawiczki (gumowe)

✓ odzież z długim rękawem

✓ fartuch

✓ okulary (przezroczyste, gogle)

✓ maska (aby nie wdychać oparów)

✓ ocet (do neutralizacji ługu w przypadku jego rozlania)

✓ podkładka lub papier do wyłożenia na stole

✓ ścierki, ręczniki papierowe

W celu wykonania mydła miodowego przygotuj: 

Tłuszcze:

250 gram oleju rzepakowego

230 gram oleju kokosowego

100 gram oleju rycynowego

100 gram masła kakaowego

300 gram masła shea

20 gram wosku pszczelego

Dodatki

łyżka miodu

Ług:

300 gram wody

130 gram wodorotlenku sodu NAOH  (8% przetłuszczenia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aby uzyskać efekt plastra miodu przy mydle miodowym niezbędne jest odpowiednio przygotowana forma. Formę wyłóż folią bąbelkową, tak aby wypukła strona foli była od strony, z którą będzie się stykać masa mydlana. Jest to też ciekawy sposób na danie foli „drugiego życia”. Folia bez problemu odchodzi od zastygniętej masy mydlanej i można ją wykorzystać ponownie przy kolejnej partii mydła.

W jakim celu zostały użyte poszczególne składniki w przepisie?

  1. Olej rzepakowy – zapobiega wysuszaniu skóry. Ponadto działa jako przeciwutleniacz z uwagi na zawartość dużej ilości witaminy E. Wspomaga regenerację, restrukturyzację, odnowienie i odmłodzenie skóry. W mydle odpowiada za właściwości pielęgnujące.
  2. Masło kakaowe – uelastycznia, wygładza. Przeciwdziała podrażnieniom i przyspiesza procesy gojenia się ran, zabliźniania i regeneracji skóry. Zapobiega utracie wody przez skórę. W mydle odpowiada za utwardzanie i właściwości pielęgnujące.
  3. Wosk pszczeli – natłuszcza, ochrania i zapobiega wysuszaniu skóry. Uelastycznia i zmiękcza ją oraz nie pozwala na utratę wody przez naskórek. Pozostawia ochronny filtr na skórze. Utwardza mydło i sprawia, że wolniej się zużywa.
  4. Olej rycynowy – łagodzi, ochrania i świetnie nawilża. Sprawia, że skóra dłużej zatrzymuje wilgotność i staje się mniej podrażniona. Przyspiesza gojenie ran. W mydle wykazuje właściwości pieniące.
  5. Masło shea – regeneruje i odnawia zniszczony naskórek. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza procesy gojenia, niweluje reakcje alergiczne. W mydle odpowiada za właściwości pielęgnujące, odżywianie oraz twardość.
  6. Olej kokosowy – przyspiesza leczenie skaleczeń i otarć naskórka. Wzmacnia elastyczność skóry i zapobiega zmarszczkom. W mydle odpowiada za właściwości pieniące, twardość oraz mycie.
  7. Miód – zabarwia mydło, przyczynia się do większego pienienia

 

Krok 1. Przygotuj składniki

  1. Odważ tłuszcze
  2. Odważ wodorotlenek sodu
  3. Odważ wodę w dwóch osobnych naczyniach (150 g do rozpuszczenia wodorotlenku sodu i 150 g do rozpuszczenia miodu)
  4. Przygotuj miód

 

 

 

 

 

 

 

 

Czy wiesz, że…?

Są różne metody dodawania miodu do mydła, jednakże metoda przedstawiona w tym wpisie blogowym jest według mnie najlepsza. Jej największym atutem jest fakt, że nie powstają w mydle miodowe grudki. Miód rozkłada się równomiernie po całej masie mydlanej, co ostatecznie wpływa pozytywnie na walory estetyczne kostki mydła.

 

 

Krok 2. Rozpuść składniki

  1. Rozpuść tłuszcz
  2. Do pierwszego naczynia z wodą wsyp wodorotlenek sodu, ostrożnie i dokładnie wymieszaj (gratuluję… właśnie wykonałaś ług, jest to moment, który zazwyczaj wywołuje najwięcej emocji wśród początkujących mydlarzy)
  3. W drugim naczyniu z wodą rozpuść miód

 

 

 

 

 

 

 

 

Szczegółowe zasady robienia ługu:

  1. Nie wsypuj od razu całego wodorotlenku sodu do wody
  2. Wodorotlenek sodu dosypuj do wody powoli ciągle mieszając ług łyżką
  3. Rozpuszczanie wodorotlenku rób z tzw. „wyprostowaną ręką”
  4. Nie wdychaj oparów z ługu
  5. Ług jest gotowy jeśli dokładnie rozpuści się cały wodorotlenek sodu w wodzie
  6. Bądź ostrożna, gdyż w skutek reakcji chemicznej temperatura ługu podnosi się samoczynnie do około 70°C
  7. Odstaw ług w bezpieczne miejsce do wystudzenia

Uwaga! Zawsze dosypuj wodorotlenek sodu do wody, nigdy na odwrót!

Po około 30-40 minutach temperatura tłuszczy i ługu obniży się. Zanim przejdziesz do łączenia składników (krok 3) sprawdź ich temperaturę. Możesz to zrobić za pomocą termometru (50-60 stopni C) lub dotykając dłonią ścianek naczyń. Temperatura dwóch cieczy powinna być zbliżona.

Zapamiętaj!

Mydło miodowe z woskiem pszczelim jest wyjątkowe. Dodatek wosku pszczelego sprawia, że tłuszcze nie rozpuszczają się w tym samym czasie ze względu na różne temperatury topnienia. Jednakże potraktuj wosk jak pozostałe tłuszcze. W tym przypadku należy je połączyć ługiem w wyższej temperaturze (zanim wosk zacznie zastygać i tworzyć taflę na powierzchni tłuszczy).

Krok 3. Połącz składniki

  1. Wlej ług do tłuszczy
  2. Wymieszaj blenderem masę mydlaną, aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  3. Dolej wodę z rozpuszczonym miodem i dokładnie wymieszaj

 

 

 

 

 

 

 

Krok 4. Wlej masę do formy

  1. Wlej masę do formy
  2. Zakryj masę folią bąbelkową
  3. Odstaw blok mydlany na ok. 24 h w celu zastygnięcia

 

 

 

 

 

 

 

Krok 5. Pokrój mydło i odłóż do leżakowania

 

 

 

 

 

 

 

Co to znaczy, że mydła muszą „leżakować”?

Leżakowanie jest niezbędne. Podczas leżakowania obniża się PH mydła, mydło twardnieje oraz łagodnieje. Długość leżakowania zależy od składu i dla mydła miodowego wynosi 6 tygodni.

Gdzie mydła mogą „leżakować”?

Gotowe, pokrojone kostki mydła ułóż na tacy wyścielonej papierem lub w tekturowym kartonie, a następnie połóż je np. na szafie. Między kostkami musi być przepływ powietrza. Możesz przykryć mydła papierowym arkuszem, aby nie zakurzyły się podczas leżakowania. Unikaj wilgotnych pomieszczeń.

Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do wykonania mydła miodowego. Jeśli chcesz je wykonać, ale nie wiesz gdzie kupić składniki, to mam dla Ciebie gotowy zestaw składników, który możesz zakupić TUTAJ

A jeśli chcesz wgłębić się inne mydlane przepisy i wskazówki to serdecznie zapraszam Cię na warsztaty online „Jak zrobić mydło w 5 krokach?”.

Specjalnie dla czytelniczek bloga Ziołowa Wyspa z kodem rabatowym „ZIOŁOWA-WYSPA” otrzymasz 20% rabatu na mydlane warsztaty.

 

  • Facebook

Jeśli podobał ci się artykuł, udostępnij go znajomym. Pomyśl też o darmowej prenumeracie; mój newsletter to szybki dostęp do nowych artykułów, przepisy tylko dla ciebie oraz sklepowe aktualności i promocje. Na subskrypcję możesz zapisać się tutaj . Dziękuję 💚

14 komentarzy

  • Odpowiedz 26 lutego, 2021

    Tajga

    Witam, czy uzyte tu poszczegolne tluszcze sa rafinowane, czy nie?

  • Odpowiedz 7 listopada, 2020

    Dominika

    Przepis bardzo mi się podoba, po dodaniu miodu masa zabarwiła się na kolor czerwony, ale z czasem czerwień znikła 😉 Po wylaniu do formy bardzo się zagrzała ale na szczęście nic nie wykipiało. Pokrojone wygląda i pachnie świetnie, czekam na efekt końcowy 😀

  • Odpowiedz 27 czerwca, 2020

    Julia

    Cześć! Właśnie zrobiłam miodowe mydło z tego przepisu i jak przykryłam folią bąbelkową to mydło zaczelo sie gotowac! I wychodzic z foremki jak wulkan albo drożdże. Czy wiesz moze co bylo przyczyna tego?

    • To mydło jest wg przepisu Małgosi z mydlanych rewolucji. Poczekaj na odpowiedź, napiszę do niej. Odpowiedź Małgosi: Dziwna sprawa, gdyż mydło miodowe z tego przepisu wykonywałam z kilkanaście razy i nigdy nie „wykipiało” mi z formy. Jednakże wierzę, że tak sie mogło zadziać, ponieważ raz doświadczyłam efektu „wulkanu” przy mydle piwnym – był to incydent jednorazowy, każde kolejne wychodziło idealnie (robiłam je za każdym razem na podstawie tego samego przepisu). Z pewnością mydła z dodatkiem miodu, piwa, mleka czy jogurtu nie należą do najprostszych, ponieważ bardzo się grzeją, jednakże ostatecznie mydła z tymi dodatkami wychodzą cudowne. Doświadczenie pokazało mi, że czasami tak jest, że jakaś partia nie wyjdzie (mimo tej samej receptury) i w sumie nie zna się konkretnej przyczyny. Najważniejsze, aby się nie zniechęcać i działać dalej.

    • Odpowiedz 22 października, 2020

      Joanna

      Moje dokladnie tak samo, po przykryciu folia wylazlo z formy, bardzo rozgrzane i takie jakby zapienione.

      • Odpowiedz 22 października, 2020

        Małgorzata Kaczmarczyk

        Nie robiłam tego mydła, to wpis gościnny. Może spróbuj połączyć w niskiej temperaturze – 25 stopni C.

    • Odpowiedz 8 stycznia, 2021

      Maniachemik

      Prawdopodobnie wlałaś ług sodowy zbyt szybko do tłuszczu, najlepiej robić to partiami lub powolnym strumieniem dodawać mieszając na wolnych obrotach. Dodatkowo należy pamiętać że samo mieszanie blenderem generuje ciepło. Miód jest bardzo bogatym składnikiem co tutaj nie zostało napisane (a szkoda) i w połączeniu z całą resztą powoduje dodatkowe grzanie się mydła i przez wzrost temperatury może wylać się z formy. Następnym razem polecam nie przykrywać całego mydła folia bąbelkową która ze względu na to że to polimer nie 'przewodzi’ ciepła dodatkowo powietrze w bąbelkach też działa jak izolacja. Zamiast tego wierzch można posypać odrobiną pyłku pszczelego albo po prostu zostawić artystyczny nieład, ciepło będzie miało jak się wydostać i zapobiegnie uciekaniu mydła.

Zostaw odpowiedź